FRISSÍTÉS: A Ford azóta bocsánatot kért mindenkitől, a premiert áttették július 13-ra.

Felnőtt olvasóink talán emlékeznek O. J. Simpson gyilkossági ügyére: minden idők egyik legeredményesebb amerikaifocistája 1994-ben a vád szerint meggyilkolta volt feleségét és annak barátját. A bíróság felmentette őt a vádak alól, ám az áldozatok családjai 1997-ben polgári peres eljárást indítottak ellene. Ebben közel 34 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték, amit azonban Simpson a mai napig nem teljesített.

Durván ízléstelen döntést hozhatott egy autógyártó 1

O. J. Simpson, amikor Ford helyett még Ferrarival járt

A gyilkossághoz kapcsolódóan az egész világot bejárta a felvétel, ahogy O. J. Simpson Ford Bronco típusú terepjáróján menekült az ő üldöző rendőrök elől (pontosabban a terepjáró padlóján feküdt, míg az autót egy barátja vezette). Az eseményt különösen bizarrá tette, hogy a sportoló gyakorlatilag lépésben haladt az autópályán, az eseményekről a televízióból értesülő rajongók pedig a sztráda széléről integettek hősüknek. Az autó jelenleg egy börtönmúzeumban van kiállítva.

Durván ízléstelen döntést hozhatott egy autógyártó 2

Igazi médiahack volt O. J. menekülése

Térjünk most vissza 2020-ba, amikor a Ford feltámasztja a Bronco típusnevet. Régóta várják már a márka hívei ezt a premiert, annak időzítésébe azonban némi hiba csúszott: az autót ugyanis július 9-én fogják leleplezni – pontosan O. J. Simpson hetvenharmadik születésnapján.

Hogy puszta figyelmetlenségről van szó, vagy gusztustalanul számító marketingfogásról, aligha fog kiderülni. A Ford nyilván hamarosan közleményt ad ki, amelyben módosítják a premier dátumát. A hírekbe mindenesetre már bekerültek, méghozzá ingyen.

Durván ízléstelen döntést hozhatott egy autógyártó 3

A várakozások szerint a Bronco a Jeep Wrangler ellenfeleként lép színre, erősen retró stílussal, kivehető tetőlemezzel, valamint komoly terepjáró hardverrel (első és hátsó differenciálzár, elektronikusan oldható kanyarstabilizátor). A legkülönlegesebb tétel egy hét előremeneti fokozattal rendelkező kézi sebességváltó, amelyben a hetedik (vagy nulladik) fokozat különösen rövid kúszóáttételt kap, amellyel terepen boldogulhat a sofőr.