A Lada Niva az egyik megölhetetlen orosz népautó, és nem csak azok körében népszerű, akiknek nem telik Mercedes G-osztályra. A gazdagok is veszik amolyan helyi játékszernek, odaadják a gyerekeknek szórakozni, és ebből születnek a képeken is látható tuningcsodák 22 colos kerékkel.

Az építés alapja általában nem mezei Niva, hanem a Bronto, ami egyfajta gyári tuningverziónak felel meg. Az ilyen kocsik esetén a hasmagassága már 240 milliméter az eredeti 205 milliméter helyett és jó néhány helyen változtatnak a futóművön is. Önzáró differenciálmű, erősebb tengelyek és másmilyen keménységű lengéscsillapítókat kapnak a Brontók. Ehhez szélesebb nyomtáv jár, így a 15 colos kerékméret mellett szélesebb 235/75-ös abroncsokat tudnak használni, de ezt hamar kidobják az új tulajok.

Egyre extrémebb Lada Nivákat építenek az oroszok, nem ritka a 22 colos kerék 1

Ahhoz, hogy az extrém felni beférjen, rendkívül alacsony oldalfalú gumikat kell használni. Így a terepjáró képesség nyilván oda, de ezeket a gépeket nem is a tajgára szánják. Ezen a lila csodán például  Michelin Pilot 4S Sport abroncsok feszülnek a Vossen felniken, amiknek 1,5 millió forintos áráért komplett jó állapotú Nivát kaphatunk.

Egyre extrémebb Lada Nivákat építenek az oroszok, nem ritka a 22 colos kerék 2Egyre extrémebb Lada Nivákat építenek az oroszok, nem ritka a 22 colos kerék 3

A harmadik példára szintén Vossen felnik kerültek, a gumik pedig 265/40 R22 méretűek.

Egyre extrémebb Lada Nivákat építenek az oroszok, nem ritka a 22 colos kerék 4Egyre extrémebb Lada Nivákat építenek az oroszok, nem ritka a 22 colos kerék 5Egyre extrémebb Lada Nivákat építenek az oroszok, nem ritka a 22 colos kerék 6