Valamikor az 1960-as években Heinz Macchi megalapította vállalkozását, az Auto Macchit, ami pár éven belül Svájc egyik legnagyobb autókereskedésévé vált. Olyan márkák importőre lett, mint a British-Leyland, a Mazda, a Saab vagy éppen a Nissan.

Macchi biznisze nagyon szépen ívelt felfelé, ezért Rootban felhúzott egy 13 ezer négyzetméteres komplexumot, ami nem csak a bemutatótermeknek adott helyet, hanem olyan volt, mint egy pláza. Csak itt a ruhaboltok helyett az autók domináltak, viszont bowling- és go-kart pálya meg bár is volt benne. A pletykák szerint az alagsorban betonajtó mögött egyfajta kincstár és menedékhely is volt a Rontal Parknak nevezett épületben.

A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 1
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 2

A svájci autómágnás felemelkedése és bukása

A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 22
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 23
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 24
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 25
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 26
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 27
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 28
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 29
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 30
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 31
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 32
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 33
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 34
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 35
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 36
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 37
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 38
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 39
A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 40
Fotó megosztása:

Rengeteg autót halmozott fel a raktárban, hogy mindig legyen készleten a legkeresettebb modellekből. Sokak szerint éppen ez lett a vállalkozás veszte. Egyszerűen a vásárlók folyama nem növekedett úgy, ahogyan Macchi betárazta az autókat. Bár biztosan más okok is vannak a háttérben, ami miatt a vállalkozás csődbe ment. A tulajdonos halála után pedig 2014-ben felszámolták és eladták.

Irdatlan összegből épült a telephely, de az évek során nem hasznosították. Ezért aztán pont az történt vele, ami az elhagyott épületekkel szokott. Pusztulásnak indult, graffitik kerültek a falakra, betörtek az ablakok, az otthagyott iratok és prospektusok pedig a földön hevernek kisebb és nagyobb kupacokban. 240 darab, nem túl ritka, de már több mint 30 éves autó ragadt tehát a rendszerben.

A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 41

Ekkor jött képbe a lengyel kereskedő, Rozciecha, akik jelentős szeletet vágtak maguknak az évek óta álló készletből. 86 Mazdát és 3 Nissant vásároltak, amikért 300 000 és 600 000 forintnak megfelelő összegeket fizettek. Az autókban nem volt üzemanyag és akksi sem, de egy kis karbantartás után hibátlanul üzemeltek.

Két darab, nagyjából 1500 kilométert futott Bedford teherautót látott még az autók között, valamint egy Saab 90-est. Utóbbit egy holland gyűjtő vásárolta meg. A képek alapján tényleg elképesztően néznek ki az autók. Kétségkívül tökéletesek és teljes mértékben eredetiek. Igazi időkapszula mind.

A svájci autómágnás felemelkedése és bukása 42

Néhány évvel ezelőtt egy 1,6-os, 120 lovas motorral szerelt 1986-os Mazda 626 GT-t adott el a lengyel kereskedő, amit még sosem regisztráltak. Az autóban 17 km volt és közel 4 millió forintnak megfelelő összegért vitték el. A különféle aukciós és sima hirdetési oldalakon is bukkannak fel olyan lehetetlenül keveset futott autók, melyek egykor a hatalmas svájci kereskedés raktárában pihentek.