A cerebrális parézis (CP) a szülés során vagy közvetlenül azt követően előforduló trauma következtében fellépő idegrendszeri sérülés, amely egyéb káros következmények mellett mozgásfogyatékossággal jár. A világon az élveszületések 1,5-4 ezrelékénél előforduló CP elvágja a páciens esélyeit a társadalmi beilleszkedésre, hiszen a gyermek nem tudja követni társait a játékban, a világ felfedezésében.

 

Egy amerikai alapítvány, a Cerebral Palsy Foundation arra törekszik, hogy javítsa a CP-ben szenvedő páciensek életminőségét, és most a Lexusszal karöltve valami egészen csodálatosat építettek – igaz, hogy csak egy kis betegnek, de talán más márkák követendőnek találják a japánok példáját.

Szomorú története van ennek a vidám kisautónak 2

A Lexus mérnökei egy olyan szerkezetet építettek a hatéves Finley Smallwood számára, amelybe könnyen beszállhat (nagy ajtó, alacsony padló), amelyben biztonságosan ülhet (megerősített oldaltámasz a csípőnél, ötpontos biztonsági övek, fejtámasz), és amelyet annak ellenére vezethet, hogy sem a pedálokat, sem a kormányt nem képes kezelni: az autó joystickkel irányítható. És lila, mert az Finley kedvenc színe.