Az elmúlt napokban országunk időjárást gyakran jellemezte sűrű köd – a korlátozott látási és láthatósági viszonyok miatt ilyenkor általában jobb, sőt nagyon ajánlott az óvatosság. Ehhez képest a Bp-i Autósok olvasója egy rendkívül necces helyzetről készített felvételt pénteken, egy Hajdú-Bihar megyei országúton – a videó elkészítőjének elmondása szerint állóra kellett fékeznie gépjárművét, hogy elkerülhesse a balesetet.

Ma is érdemes óvatosnak lenni, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztetést adott ki a szombati napra, miszerint az ország nagy részében sűrű, tartósan megmaradó köd nehezítheti a közlekedést. A főváros mellett összesen tíz megyére adták ki a veszélyjelzést.

Mindig érdemes elgondolkodni, hogy vajon képesek leszünk-e megállni egy hirtelen felbukkanó kerékpáros miatt. Ehhez pedig nem kell több mint a két másodperces szabály. Válasszunk ki egy a ködben még látható környezeti tárgyat, ha 2 másodpercnél hamarabb érünk oda, akkor túl gyorsan megyünk a látótávolsághoz képest. A 2 másodperc persze egy általános adat általában normál körülmények, mivel ködös időben az utak is csúszósabbak, jobb ennél is lassabban hajtani.