Első pillantásra azt hihetnénk, hogy gyorsított a videó, mert nyilván senki sem megy ekkora tempót ilyen körülmények között. Emberünk megpróbálta, a végeredmény pedig előre borítékolható volt. 

A téli vezetésnek nem csak az a nagy kihívása, hogy mindig a változékony időjárási körülményeknek megfelelően vezessünk, hanem az is, hogy elkerüljük a videón szereplő autósokat. Utóbbi sokkal nehezebb. 

a videó a hirdetés után indul
Pár vezetési tipp havas körülményekre: 

Ellenőrizzük a tapadást!

Jobb tisztában lenni azzal, mennyire fognak a gumik. Ahogy a forgalom engedi, egyenes szakaszokon határozott fékezéssel kideríthetjük, hogy mennyire tapad az út. Legyünk óvatosak, ha már enyhe lassításnál is működésbe lép a blokkolásgátló vagy megcsúsznak a kerekek.

Kanyarban csak kormányozzunk!

Száraz úton a modern autók rengeteg vezetési hibát elviselnek, amit havas aszfalton csúnyán megbosszulhatnak. Ne fékezzünk bele a kanyarba a kormányzással egyszerre, mert a guminak épp elég az oldalirányú erőket átvinni, nemhogy még hosszirányúakkal (fékezés-gyorsítás) küzdjön. A forduló előtt fékezve vegyük fel azt a sebességet, amivel biztonságosan átjutunk a kanyaron! Lassaban próbálkozzunk, mint száraz úton szoktunk kanyarodni. Aki a kanyarban lassít vagy elveszi lábát a gázról, az könnyen meg is pördülhet.

Veszélyesek a havas nyomok

Amikor az autók kijárt nyomokban haladnak, az előzés hatványozottan veszélyes. A nyomból kihajtva vagy a vályúkba visszatérve a jeges partfalak könnyen megpördítik az autót. Minden előjel nélkül landolhatunk a szembejövő sávban és még csak gyorsan sem kell menni hozzá. 

Ha feltétlenül előzni akarunk, akkor határozott, de óvatos mozdulattal váltsunk sávot. Számítsunk rá, hogy az autó kifarolhat, készen kell állni a megcsúszás irányába történő kormányzásra (ellenkormányzásra). Ha lehet, visszatéréskor hagyjunk nagy távolságot a megelőzött járműtől. Hogy meg tudjon állni, ha netán megpördülnénk.

Ha pedig ezt látjuk a híradóban, inkább maradjunk otthon.

Icy roads caused major trouble for drivers. Check out today's road blunders. Tonight on KIRO 7 News at 11, we'll break down what to expect on the roads tomorrow, so this doesn't happen to you.

Közzétette: KIRO 7 News – 2020. január 14., kedd