Ez az apró bejegyzés egyfajta előzetes a nagyobb sztorihoz, ami egy, az Egyesült Államokban új életre találó magyar Trabantról szól majd. Mert bármennyire is furcsa, a kontinensnyi országban akad pár autóbolond, akik a kétütemű kis duroplast csodára gerjednek. 

Van, akit a kíváncsiság, van, akit a gyerekkor nosztalgiája hajt, és van, aki segít az álmodozóknak a beszerzésben, szerelésben, trabantozásban a nagy vízen túl. Ennek az anyagnak az összeállítása során jutottak el hozzám a következő képek, amin tényleg két világ áll egymással szemben.

A klasszikus Trabant 601 Universal, vagyis a kombi áll szemben egy Dodge Chargerrel, abból is az 1968-as verzióval, ami azért megkapta a General Lee kezelést, vagyis a Hazárd megye lordjaiból ismert autó festését. 

Két autós világ legendái találkoztak egy amerikai garázs előtt 1Két autós világ legendái találkoztak egy amerikai garázs előtt 2Két autós világ legendái találkoztak egy amerikai garázs előtt 3

Ezek a képek sejtetik azt, mennyire idegen látvány az amerikai szem számára a kis, takarékos, kétütemű szocialista típus. Más dimenzióból érkezett, és azért az átlagautók között ott is sok a Toyota Camry, meg a Honda Accord, azért azok is mind két liter feletti motorral kerülnek ott piacra, a hatszáz köbcenti, ráadásul két ütemmel teljesen értelmezhetetlen volt akár a hatvanas években, akár napjainkban. 

Mégis a kis Trabantok jelen vannak, tavaly 13. alkalommal rendezték meg a Trabant parádét Washingtonban, ahol szép számban összegyűltek a keletnémet típusok. Aki szeretné követni a magyar kötődésű amerikai trabantosok mindennapjait, az a Trabant USA Facebook oldalán talál tartalmat bőven.