Nem újdonság, mégsem egyértelmű választás az emberek fejében megbúvó tévhitek miatt. Ha kimondja valaki, hogy gázzal üzemelő autó, egyből beugrik az emlékünkben, hogy valaha valahol láttuk, hallottuk, hogy miért is ne ilyet válasszunk. Sokszor régmúlt városi legendák vagy fél-,  esetleg nem megfelelő információk miatt hessegetjük el az autógáz gondolatát. A MOL nemrég megjelent ”Gázt adunk” videósorozata ezeket a tévhiteket igyekszik szétoszlatni, és alapvető információkkal megismertetni az autózó társadalmat. 

Mi is ez az autógáz?

Az autógáz másnéven LPG (cseppfolyós propán-bután gáz) nem összekeverendő a CNG-vel, ami földgáz. Az LPG-t  bányászott szénhidrogénekből finomítás során, melléktermékként nyerik. Nemcsak előállítása környezetkímélőbb, de felhasználása és a kipufogott gázban található károsanyagok értéke is jóval alacsonyabb a többi üzemanyaghoz képest. Az autógáz közel azonos összetételű, mint a háztartási PB-gáz, viszont kevesebb szennyeződést, kénhidrogént és vizet egyáltalán nem tartalmaz. Ugyanakkor ezek ismerete mellett nem felcserélhető egymással a háztartási PB-gáz és az autógáz, mivel az autók tartályát minimum 25-30 bar, míg a PB-palackokat ennél kisebb nyomásra tervezik, és még a rendszerük kialakítása sem megegyező. Egy kettős üzemű, autógázos autó 30-40 százalékkal gazdaságosabban üzemeltethető, mint benzines társai, kilométereként kb. 8-10 forintot takaríthatunk meg vele.

Egy üzemanyag, ami nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli (x) 1

 

Autógáz rendszer biztonsága

Mindenkinek van egy ismerőse, aki hallotta már a szomszédjától, hogy valamelyik haver maga alakította át az autóját autógázossá, és nemcsak, hogy nem érte meg neki, mert a rossz beállítás miatt sokat fogyasztott, de még veszélyes is volt a szakszerűtlen beépítés miatt. A mai modern rendszerek használata mellett már szinte esély sincs arra, hogy otthoni fabrikálással építsen be magának az ember autógáz szettet. Magyarországon kiterjedt szakszervíz hálózat áll rendelkezésre, akik szakértelmükkel és hozzáértésükkel biztonságos beszerelést nyújtanak, pontos mérések és beállítás során optimális fogyasztást tudnak szavatolni az autógáz rendszerű autóknak. Az autógáz rendszerekbe olyan biztonsági szelepek kerülnek beépítésre, hogy a legkisebb hiba érzékelése esetén azonnal elzárják a gáz útját a tartályból a motorba több ponton is. Az ilyen szabályszerűen beszerelt rendszerek nem okozhatnak robbanást, sőt mondható, hogy semmivel sem veszélyesebbek, mint egy benzines vagy egy dízel üzemű autó.

 

A MOL számára is a biztonság az elsődleges szempont egy autógáz üzemű személygépkocsi esetén. Ezért a ”Gázt adunk” pályázatára is kötelező bemutatni a hiteles számlát és a gázbiztonsági szemlelapot, amellyel igazolni tudjuk a szett szakszerű, hivatalos beszerelését. A MOL ”Gázt adunk” 80 000 Ft üzemanyagtámogatást nyújtó pályázata a gaztadunk.mol.hu weboldalon érhető el. 

Egy üzemanyag, ami nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli (x) 2

Hatótáv és tankolás para nélkül

Ha egy gázos autó forgalmi engedélyét megnézzük, felfigyelhetünk arra, hogy LPG/benzin üzem szerepel az iratokban. Ugyanis, egy autógázos autó valójában kettős üzemanyagellátású – benzines és autógázos is egyszerre. Ezzel nagyobb hatótávolságot tudunk elérni, vagyis hosszabb útra is el tudunk menni egy tankolással. Út közben pedig nem kell izgulni, hogy vajon lesz-e megfelelő töltőállomás, amikor szükségünk lesz rá, hiszen Magyarországon belül is több mint 200 MOL-töltőállomáson elérhető autógáz üzemanyag, így körülbelül 30 kilométerenként találkozhatunk MOL LPG kúttal.