Szokatlan baleset történt Tiszaújvárosban, az olajfinomítónál. A képekre a Bp-i Autósok Közössége akadt rá a Facebookon. Látható, hogy a teherautó alaposan átrendezte az út felett futó vezetékeket. Alapvetően persze átférne alatta, de felemelt platóval egészen mások a jármű dimenziói és ezt már bizonyára a sofőr is megtanulta.

Óriási baleset a tiszaújvárosi olajfinomítónál 1
Óriási baleset a tiszaújvárosi olajfinomítónál 2

Óriási baleset a tiszaújvárosi olajfinomítónál

Óriási baleset a tiszaújvárosi olajfinomítónál 5
Óriási baleset a tiszaújvárosi olajfinomítónál 6
Fotó megosztása:

A mentést és a nagyobb károk megelőzését a helyszínre érkező tűzoltók végezték.
Sajnos nem egyedi az ilyen baleset, amikor a billencs platója nyitott állapotban marad, a Vezess is beszámolt már hasonló esetekről:

 

A mostani baleset eltörpül az 1982-ben ugyanitt történthez képest. Akkor egy 60 millió liter űrtartalmú kőolajtartály tüzével kellett megküzdeniük a szakembereknek.  Min a Katasztrófavédelem háttéranyagának leírásából kiderül: “az úszótetős tartály olajdermedést megakadályozó elektromos keverő berendezése működés közben a tartály palástjáról leszakadt és az elektromos szikrától a keletkezett nyíláson keresztül kiömlő olaj kigyulladt.

A védőgödörbe kiömlött égő olaj 10 ezer m2-en terült szét, majd később a tűz átterjedt a tartály úszófedele és a tartály palástja közötti tér rugalmas zárását biztosító körgyűrűre is. A tűz következtében keletkezett sűrű füst beterítette az egész várost.

A tűz oltásában 54 tűzoltógépjármű, 1 tűzoltóvonat, 88 fő vállalati tűzoltó és 286 fő állami tűzoltó vett részt. A tűz oltására jellemző volt, hogy az oltóhabbal letakart és eloltott tűzfelület a beleömlő égő olajsugártól újra és újra visszagyulladt. A végleges oltás akkor következett be, amikor a védőgödörben lévő víz- és olajkeverék szintet sikerült a kiömlés helyéig felemelni.”

A magyar szakemberek munkáját dicséri , hogy a világon először sikerült eloltani ilyen űrtartalmú tartály tüzét úgy, hogy egy hónap múlva már üzemszerűen használták.