A filmesek több energiát fektetnek a szereplők által használt autóba, mint gondolnád. Nem csak az fontos, hogy jól mutasson a vásznon, hanem az is, hogy illeszkedjen az adott korszakhoz. Nem mellesleg sokat elárul a szereplő anyagi helyzetéről és a személyiségéről is. Ehhez pedig a legkülönfélébb forrásból szedik össze a kocsikat.

Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 1
Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 2

Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat?

Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 9
Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 10
Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 11
Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 12
Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 13
Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 14
Fotó megosztása:

Ott van például Columbo hadnagy, akit Peter Falk alakít a sorozatban. Ő maga választotta a kopottas 403 kabriót, amit a stúdió raktárából halásztak elő. A kissé szétszórt, a külsőségekre nem igazán adó nyomozóhoz nagyon passzolt a Peugeot. Az autót azonban nehéz volt pótolni vagy épp alkatrészeket szerezni hozzá, mert a típust nem forgalmazták Amerikában.

Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 15

James Bond, a világ legnépszerűbb titkosügynöke olyan szerencsés helyzetben van, hogy gondolkodnia sem kell, mert Q mindig ellátja valamilyen autóval. Nevéhez az Aston Martin kötődik szorosan, mindig az akcióhoz passzoló kütyükkel ellátva, de volt már más korszak is. Nem minden rajongó kedveli Pierce Brosnan által alakított James Bondot, már csak azért sem, mert ekkor BMW-vel közlekedett az angol ügynök.

Érdekesség, hogy a BMW és a film készítői között semmilyen pénzmozgás nem volt. A bajorok biztosították az autókat, amiért cserébe világszinten komoly megjelenést kaptak. A Z3-as eladásai például hatalmasat ugrottak miután felbukkant a Goldeneye-ban.

Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 17

Amikor nincs kéznél megfelelő autó és nagy mennyiségben van szükség egy adott korszakot jellemző gépparkra, – mint a Stranger Thingsben vagy a Kapj el, ha tudszban – akkor jön a kutatás. Az Atlanta Magazine nem túl rég beszélt a Y’allywood Film Cars-zal, akik kifejezetten erre szakosodtak.

Tudod, hogy honnan szerzik a filmes autókat? 18

A Stranger Things harmadik évadában, a Starcourt Mall előtt parkoló autók nagyjából 90%-a az ő közvetítésükkel került oda. A vállalkozást Beth Aylward alapította, aki 2002-ben Los Angelesben dolgozott és vásárolt egy 1961-es Rambler American kabriót, amit az American Dreams-ben láthatott a közönség. Ekkor fedezte fel, hogy a stúdióknak igényük van arra, hogy elérhetőek legyenek ezek a régi autók, ezért beszélt pár tulajdonossal, akik hajlandóak bérbe adni az autókat ilyen célra.

Később egy Facebook csoportot hozott létre, ahol már több mint 200 klasszikus autó tulajdonos van kapcsolatban egymással és így a vállalkozással is. Itt értesülhetnek arról, hogy mire van szükség a következő forgatásokhoz.