1963-ban mutatták be az Aston Martin luxustúrakupéját, a DB5-öst, melynek karosszériáját a milánói Carrozzeria Touring Superleggera készítette. Az autó elődjének, a DB4-esnek erős továbbfejlesztése leginkább arról ismert, hogy az 1964-es Goldfingerben tűnt fel először a brit titkosügynök autójaként. A film bőséges, 3 millió dolláros (mai értéken úgy 24 millió dollár) keretből készült, és ez érthető módon nagy szabadságot adott az alkotóknak. Soha korábban nem nyertek ekkora teret a kémholmik James Bond körül, mint a Goldfingerben és ennek nagyon fontos eleme volt a DB5-ös.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 1
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 2

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 18
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 19
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 20
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 21
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 22
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 23
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 24
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 25
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 26
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 27
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 28
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 29
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 30
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 31
Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 32
Fotó megosztása:

Q nem fukarkodott a különleges extrákkal, amikor James Bond Aston Martinját vette kezelésbe. A kipattanó lökhárítóbabák, felemelkedő golyóálló pajzs, a kirobbanó tetőn át katapultáló ülés és a radarképet mutató rendszer mind elképesztő technikai fölényt jeleztek. A kütyük sora ráadásul itt még nem ért véget, rettentően hosszú a lista, de vázlatosan mindent sorra lehet venni a megforduló rendszámtáblától a füstgépig.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 33

2018-ban jelentette be az Aston Martin, hogy 25 darabos szériában újra megvásárolható lesz a DB5-ös és nem a szokványos formában. Hanem pontosan olyan autót vehetnek át – és aztán közúton nem is használhatnak – a tulajdonosok, mint a Sean Connery által alakított James Bond karakteré. A modell fejlesztése megkezdődött és nem csupán az autó gyártástechnológiájának kidolgozása, hanem a működő kémcuccok elkészítése is. Ehhez a James Bond-filmek speciális effektjeiért felelős Chris Corbould segítségét kérték a mérnökök.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 34

Corbould szerint roppant nehéz feladat működőképesen elkészíteni ezeket a szerkezeteket, hiszen a film forgatása során több autóval dolgoztak, amiken különböző kütyük működek, itt viszont egy autóban kell minden olyan kémcuccnak működnie, amit James Bond használt. Talán ez minden idők legmenőbb szériafelszereltség-listája, amit valaha láthattunk, mert olyan tételek vannak rajta, mint a hátsó füstgép, olajat eresztő szerkezet, lámpa mögül kibukkanó gépfegyverek és golyóálló pajzs, valamint forgatható rendszámtáblák.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 35

Természetesen a legtöbb kütyü csak szimuláció, veszélyes is volna Aston Martinból lövöldözni a hétvégi kastély kertjében. Ettől függetlenül lesz benne radarképet mutató kijelző, a vezetőoldali ajtóba rejtett telefon, váltóban elrejtett gomb és még egy pár a könyöklőben, de nem marad el a pisztolytartó sem az ülés alatt. Minden Aston Martin DB5-öst a Silver Birch nevű ezüst árnyalatra fényeznek a angliai Newport Pagnellben lévő összeszerelő üzemben. 3,5 millió dollárba, tehát durván 1 milliárd forintba kerül ez a tökéletes titkosügynök-Aston Martin.

Sok a plusz súly a csokornyi kütyü miatt, de az Aston Martin DB5-ös 4 literes, sorhatos motorja sem gyenge. 282 lóerő és 390 Nm nyomaték repíti a magnéziumötvözetből készült, 1,5 tonnás karosszériát, eredeti formájában akár 230 km/órás sebességgel is.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 36