1963-ban mutatták be az Aston Martin luxustúrakupéját, a DB5-öst, melynek karosszériáját a milánói Carrozzeria Touring Superleggera készítette. Az autó elődjének, a DB4-esnek erős továbbfejlesztése leginkább arról ismert, hogy az 1964-es Goldfingerben tűnt fel először a brit titkosügynök autójaként. A film bőséges, 3 millió dolláros (mai értéken úgy 24 millió dollár) keretből készült, és ez érthető módon nagy szabadságot adott az alkotóknak. Soha korábban nem nyertek ekkora teret a kémholmik James Bond körül, mint a Goldfingerben és ennek nagyon fontos eleme volt a DB5-ös.

Q nem fukarkodott a különleges extrákkal, amikor James Bond Aston Martinját vette kezelésbe. A kipattanó lökhárítóbabák, felemelkedő golyóálló pajzs, a kirobbanó tetőn át katapultáló ülés és a radarképet mutató rendszer mind elképesztő technikai fölényt jeleztek. A kütyük sora ráadásul itt még nem ért véget, rettentően hosszú a lista, de vázlatosan mindent sorra lehet venni a megforduló rendszámtáblától a füstgépig.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 2

2018-ban jelentette be az Aston Martin, hogy 25 darabos szériában újra megvásárolható lesz a DB5-ös és nem a szokványos formában. Hanem pontosan olyan autót vehetnek át – és aztán közúton nem is használhatnak – a tulajdonosok, mint a Sean Connery által alakított James Bond karakteré. A modell fejlesztése megkezdődött és nem csupán az autó gyártástechnológiájának kidolgozása, hanem a működő kémcuccok elkészítése is. Ehhez a James Bond-filmek speciális effektjeiért felelős Chris Corbould segítségét kérték a mérnökök.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 3

Corbould szerint roppant nehéz feladat működőképesen elkészíteni ezeket a szerkezeteket, hiszen a film forgatása során több autóval dolgoztak, amiken különböző kütyük működek, itt viszont egy autóban kell minden olyan kémcuccnak működnie, amit James Bond használt. Talán ez minden idők legmenőbb szériafelszereltség-listája, amit valaha láthattunk, mert olyan tételek vannak rajta, mint a hátsó füstgép, olajat eresztő szerkezet, lámpa mögül kibukkanó gépfegyverek és golyóálló pajzs, valamint forgatható rendszámtáblák.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 4

Természetesen a legtöbb kütyü csak szimuláció, veszélyes is volna Aston Martinból lövöldözni a hétvégi kastély kertjében. Ettől függetlenül lesz benne radarképet mutató kijelző, a vezetőoldali ajtóba rejtett telefon, váltóban elrejtett gomb és még egy pár a könyöklőben, de nem marad el a pisztolytartó sem az ülés alatt. Minden Aston Martin DB5-öst a Silver Birch nevű ezüst árnyalatra fényeznek a angliai Newport Pagnellben lévő összeszerelő üzemben. 3,5 millió dollárba, tehát durván 1 milliárd forintba kerül ez a tökéletes titkosügynök-Aston Martin.

Sok a plusz súly a csokornyi kütyü miatt, de az Aston Martin DB5-ös 4 literes, sorhatos motorja sem gyenge. 282 lóerő és 390 Nm nyomaték repíti a magnéziumötvözetből készült, 1,5 tonnás karosszériát, eredeti formájában akár 230 km/órás sebességgel is.

Kütyükkel tömve adja James Bond autóját az Aston Martin 5