1937-ben alapították a Svenska Aeroplan Aktiebolaget nevű vállalatot a svédországi Linköpingben kifejezetten azzal a céllal, hogy a második világháborúhoz közeledve repülőgépeket építsenek a hazai légierő számára. Miután a vadászgépekre csökkent a kereslet, a vállalatnak új téma után kellett néznie és ez lett az autógyártás, melybe 1945-ben fogtak bele. 1989-ben tette be a lábát a General Motors, akik húsz évvel később a Spykernek adták tovább a Saabot, mely a következő évben csődöt jelentett.

Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 1
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 2

Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab

Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 16
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 17
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 18
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 19
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 20
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 21
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 22
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 23
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 24
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 25
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 26
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 27
Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 28
Fotó megosztása:

2012-ben egy kínai befektetői csoport próbálkozott meg a Saabok gyártásával, ez lett a National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Ezért szerepel ez a név ennek a Saab 9-3-asnak az adattábláján, mely 2014-es évjáratú és történetesen ez gördült le utoljára a szalagról. 66 kilométer van benne, tényleg csak a szükséges métereket tették meg vele, hiszen ez állt a Saab Múzeumban. Most azonban megválnak tőle, így a legmagasabb összeget kínáló lesz az utolsó új Saabot vásárló ember a világon.

Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 29

Szomorú alkalomból lehet gazdája egy egészen jól felszerelt, patika gépnek. Az utolsó Saab 9-3-as ugyanis egy Turbo 4, méghozzá az elérhető legmagasabb Aero felszereltséggel. A 2 literes, négyhengeres turbómotor 220 lóerős és nagyjából 8 másodperc alatt gyorsítja 100-ra a bő 1,5 tonnás négyajtóst. A becslések szerint 15 millió forintot ér majd meg a 9-3-as.

Múzeumból eladó az utolsó legyártott Saab 30

Mielőtt új tulajdonosához kerül a múzeumi Saab, megnézhetjük mozgás közben. Ez már csak azért is érdekes, mert valószínűleg utoljára megy ennyit egyben:

a videó a hirdetés után indul