Nemrég röppent fel a hír több autós Facbook-csoportban is, hogy hétfőtől (2019.09.23.) valamelyest változott a műszaki vizsga menete, amely főleg a dízel autósok forgalmiját érinti.

A lényeg, hogy a hét elejétől már elvileg csak a “gázolaj” megnevezést fogadják el a forgalmiban műszaki vizsgán, mint hajtóanyagot (P.3); akinek “dízel” vagy “diesel” van feltüntetve, annak bizony jó esélye van rá, hogy lesz egy ugrása a kormányablakba (okmányiroda), hogy módosítsák a forgalmijában szereplő sort. Erre a műszaki vizsga után 30 napig van időnk, elvileg…

Miért ez a sok feltételes mód?

Megkérdeztünk egy vidéki kormányablakot és egy műszaki vizsgaállomást is, és azt az információt kaptuk, hogy valóban hétfőtől él ez a mizéria a gázolaj/dízel megnevezéssel, de ez csak azért történik, hogy az okmányirodai és a vizsgaállomások számítógépes rendszerei össze tudják fésülni belátható időn belül az adataikat, ugyanis eddig volt “gázolaj”, “diesel” és “dízel” is, mint hajtóanyag-megnevezés, a hazai forgalmikban (na meg persze benzin is és elektromos, de ott nincs gond).

Azt is elárulta a műszaki vizsgáztatással foglalkozó műhely munkatársa, hogy a héten már több forgalmival is volt dolguk, ahol “dízel” szerepelt a P.3-as mezőben, de ezeket az autósokat nem küldik azonnal az okmányirodába vagy kormányablakhoz. A tulajdonosok ráérnek akkor megváltoztatni “gázolajra” a megnevezést, ha betelik az igazoló matricáknak fenntartott hely, vagy egyéb adatváltoztatást kell eszközölni, ilyenkor egyébként is új forgalmit kell igényelni, és akkor egyúttal már a “dízel/gázolaj” dolgot is átírják.

Ha ez van a forgalmidban, akkor lehet, nem fogsz örülni, de pánikra semmi ok 1

A műszaki vizsgán annyit mindenképp megcsinálnak, hogy a központi rendszerben javítják az autó adatlapját, ha ott “dízel” vagy “diesel” szerepel, és erről az egészről tájékoztatják az autótulajdonost, aki természetesen dönthet úgy, hogy ő csak ezért igényel egy új forgalmit.

Még valami

Hétfőtől ismét elkérik a vizsgán a kötelező biztosítás befizetéséről szóló csekk bizonylatát. Egy ideje ezt megszüntették, hiszen elektronikusan le lehet kérni, hogy van-e biztosítás az autón, de most újra kötelező lesz a papírt bemutatni.

Teljes agyzsibbadás

Nem kapcsolódik közvetlenül a témához, de kénytelen-kelletlen felböffen, hogy a magyar nyelvbe hogyan kerülhetett be a “gázolaj” szó, a dízel üzemű autók megnevezésére. Nem kizárt, hogy a “gázolaj” az angol “gasoline” szóból ered (persze ezzel lehet vitatkozni), amely magyar fordításban “benzint” jelent, nem pedig “dízelt”. A dízel angolul “diesel” és a világ minden táján így azonosítják ezt az üzemanyagot, kivéve nálunk. És most ezt jól beleíratjuk minden forgalmiba…