A mentőautókkal rendszerint gyorsan próbálnak haladni, ezért a kitérő forgalomban ülők általában értetlenül nézik, ha valamelyik mégis kifejezetten lassan halad – olvasható az OMSZ Józsefváros Mentőállomás Facebook-oldalán.

Lassan megy, akkor miért szirénázik?

Ez a párosítás az, ami teljesen összezavarja a sofőröket. A megkülönböztető jelzéseket ilyenkor azért használják, hogy a folyamatos, egyenletes haladás biztosított legyen. Gondoljunk bele, egy stabilizált állapotú súlyos sérült, gerincsérült is lehet a járműben, akinél a legfontosabb, hogy elkerüljék a hirtelen fékezést vagy irányváltást, mert ez ronthatja az állapotát.

A lassan haladás másik oka, hogy éppen betegellátást végeznek a mozgó mentőautóban. Vannak esetek, amikor a szirénázó mentőnek félre is kell húzódnia, úttesten kell megállnia, mert olyan beavatkozást kell végezni, amit mozgó járműben már nem lehet biztonságosan, de sürgős szükség van rá.

A lassan haladó mentőautót tehát ugyanúgy, minden esetben előre kell engedni és fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne kényszerítsék a mentő sofőrjét hirtelen irányváltásra vagy intenzív fékezésre.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a parkoló mentőautó mögé ne álljunk be, hagyjunk legalább két méter távolságot, hogy ne gátolja őket a munkában.