Az országot autóval járva több ponton is direkt vagy véletlenül út közelében hagyott, oda nem illő közlekedési eszközökre bukkanhatunk. Földes Attila nagyszerű cikkben egyszer már összeszedte a körforgalmakban felállított repülőket, udvarba állított vonatokat, de az adatbázis nyilván foghíjas.

Most egy újabb lelettel bővítjük a listát, Tápiószőlős határában több kiszolgált metrókocsi és villamos várakozik a szabad ég alatt.

A témát már több videós is megragadta, van, aki a kerítésen kívülről, és van, aki belülről is megtekintette a villamosokat és metrókat, ebben az alaposabb, 12 perces bejárásban láthatjuk a járművek belterét is, amelyek közül némelyik igen jó állapotban van. Egyelőre.

Egy helyi újság, a Ceglédi Panoráma derített ki hasznos információkat a magánterületen tárolt metrókocsikról, villamosokról. “A metrószerelvényeket filmforgatásokhoz adjuk majd bérbe, ahogy régi villamosokkal is tesszük. Amikor Magyarországon forgatott Brad Pitt, Kőbányán fel is gyújtották az egyik tőlünk vásárolt villamost. De Londonba is adtunk el, amelyben most egy kávézó működik. A metróknak már csak a karosszériája van meg, belőlük az elektromos részeket már értékesítettük” – mesélte az újságnak a tulajdonos, aki a régi járművek szerelmese.

De a Tápiószőlős környéki kocsik nincsenek egyedül. Ez a régi metrókocsi Csákberény határában túrta fel vakond módjára a szép zöld gyepet. Nehéz kitalálni, mire gondolhatott Zsemlye Ildikó, amikor ideálmodta “A földből kitörő metrókocsi” című installációját, de mindegy is. A lényeg, hogy látványos a kiszuperált, a 2-es vonalról érkező szovjet járgány, és az úton autózva ingyen is megcsodálható.

Ezek az elhagyott magyar metrókocsik a nagy filmszerepre várnak 1