A téli havas, nyálkás, ködös időben az átlagosnál is nagyobb jelentősége van annak, hogy az autónk lámpái jól működjenek. Nem csupán a burák tisztaságára, a lámpák dőlésszögének beállítására érdemes odafigyelni, hanem arra is, hogy a beszerelt izzó megfelelő mennyiségű és színű fényt bocsát-e ki.

A biztonságos téli közlekedés letéteményese korántsem csupán a téli gumiabroncs-garnitúra, a fényszórók állapota legalább ilyen fontos paraméter. Látni, látszani és nem elvakítani a szemből érkezőket – sorolják a legfontosabb alapelveket a Tungsram szakemberei. A vállalatcsoport több mint hat évtizede szerepel sikeresen a világpiacon az autólámpák gyártása, fejlesztése terén. Jelenleg is beszállítói a legnagyobb autógyártóknak.

A Tungsram gyáraiban évente 200 millió csúcstechnológiájú autólámpa készül, fejlesztéseiknek köszönhetőn hatékony megoldást kínálnak a rossz látási viszonyok kiküszöbölésére esős, havas, ködös időjárási körülmények között, szürkületben és éjjel is.

Minden autóvezetőnek magának kell azonban rendszeresen ellenőriznie lámpái állapotát, és gépjárműhasználati szokásainak megfelelően kiválasztani az ideális izzót. Mindenképpen érdemes számításba venni, hogy mennyit vezetünk éjszaka, városon kívül, milyen színhőmérsékletű fényt érez komfortosnak a szemünk, valamint azt is, hogy mennyire egyszerű kicserélni az izzót az autóban.

Akik például szeretik és igénylik a kékes fényt, azok számára ideális választás a  Tungsram halogénlámpa-családok palettáján a Sportlight, Sportlight Ultra vagy a Sportlight Extreme. Ezek a termékek magasabb színhőmérsékletűek, mint a standard izzók, így az emberi szem számára jobban érzékelhető megvilágítást és több fényt is biztosítanak az úton. A Sportlight Extreme egyenesen a legmagasabb színhőmérsékletű közúti használatban engedélyezett – azaz E-jeles – halogénlámpa a piacon, az ilyen lámpával felszerelt fényszóró akár 40 százalékkal jobb megvilágítást is képes létrehozni.

A téli gumi sem ment meg, ha nem látod a veszélyt! (×) 1

Ha kifejezetten nehéz cserélni az izzót az autóban, nincs nappali menetfény és főleg nappal közlekedünk, érdemes az élettartamra fókuszálni: a Long Life akár többszörös élettartammal működhet,  mint egy standard izzó, így csak ritkán kell cserélni.

Aki gyakran vezet éjszaka, pontosan tudja, mekkora jelentősége van annak, hogy az úttest mellett lévő veszélyforrásokat is időben észleljük. A Tungsram Megalight Ultra család az egyedileg tervezett spirálnak és a különlegesen bevont búrának köszönhetően éppen ebben segít.

A gázkisülő autólámpa választékban a standard termékekhez mérten akár 20 százalékkal jobb megvilágítást nyújt a White Xensation is, ami így – különösen fáradtabb vezetők esetében – jelentősen növeli a közlekedés biztonságát rossz látási körülmények között is, és segít a periferikus látómezőben történő események gyorsabban észlelésében.

A téli gumi sem ment meg, ha nem látod a veszélyt! (×) 2

Fontos tudni azt is, hogy az izzók fényereje fokozatosan csökken élettartamuk során, az ezzel kapcsolatos információkat a termékek dobozáról, illetve a gyártó honlapjáról gyűjthetjük be. Arról, hogy az adott autótípushoz milyen paraméterekkel rendelkező termékeket ajánl a gyártó, a műszaki leírásból tájékozódhatunk.