Péter (olvasónk) mostanában már nem látja a német rendszámos Škodát a Pest megyei iskola előtt, de néhány hónapja rendszeresen ott parkolt, szóval elég nagy az esély rá, hogy a tulajdonos magyar. Ezt a feltételezést maga a rendszám is elég jól alátámasztja…

Ez az itthon fotózott rendszám olyan pornós, hogy Kovi is belepirulna 1

Itthon nem adnak ki ennyire pikáns, egyedi rendszámokat

“Közrendbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti Magyarország államberendezkedésének és jogrendszerének az Alaptörvényben meghatározott alapvető elveit és intézményeit, az ott meghatározott alapjogokat és kötelezettségeket, valamint azokat a feltétlen érvényesülést kívánó jogi normákat, amelyek közvetlenül védik az ország társadalmi-gazdasági rendjének alapjait, így különösen, ha a jelkombináció önkényuralmi jelképre utal, illetve jelentéstartalma önkényuralmi rendszert jelképező személlyel azonosítható.

Közerkölcsbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti a nagy többség által elfogadott, pozitív értékeket, így különösen, ha az erkölcstelen, durva, agresszív, trágár jelentéstartalomra utal.” – így szól a jogszabály.

Ehhez azonban nem árt néhány megjegyzést fűzni. Egyrészt ez csak az egyedi rendszámokra vonatkozik, amelyek 4 vagy 5 betűből állnak (mellettük 2 vagy 1 számmal), és amelyeket 435 ezer forint befizetése után kaphat meg az autós. Persze csak akkor, ha megfelel a fenti kritériumoknak.

A QRVA- vagy a FASZI-kezdetű rendszám nem ilyen – ezeket a konkrét, magyar autósok által korábban kért, de elutasított rendszámigényeket kérésünkre közölte a BM. Hogy mi trágár, azt a kérelmet elbíráló hatóság dönti el, mint a cikkben szereplő példák mutatják, vékony jégen táncolnak a döntnökök.