Több videó is terjed a közösségi oldalakon házilag újravágott abroncsokról. Van, ami ránézésre profinak tűnik, és van, aminek még a látványától is sírva nevetünk.

A következő felvétel a profinak látszó kategória, célszerszámmal dolgozik emberünk, és gyakorlott mozdulatokkal vágja újra a futófelületet.

Csakhogy ez a módszer is nettó átverés, a használt, lefutott gumi kozmetikázása. Tehergépjárművek, mezőgazdasági gépek abroncsai esetén ismert és alkalmazott eljárás az újravágás, de ezeket a gumikat direkt erre felkészítve gyártják. Vagyis vastagabb a tapadást biztosító futófelület, van elég anyag, amiből vághat a szakember, viszont a személyautókra készített gumiknál nincs ilyen tartalék.

Lehet, hogy egy felkészült, tapasztalt gumivágó képes lenne biztonságosan elvégezni a műveletet, de mi nem bíznánk az életünket ilyen esetleges eredményt adó megoldásra. Főleg, hogy az ilyen könnyűnek tűnő melók vonzzák a kontárokat, és akad majd olyan Mekk Elek, aki a videón látható módon, az univerzális célszerszám, a kisflex alkalmazásával varázsol új vájatokat az abroncsba.

МОТ fail? Bold tyres? No money? – No worries, check this out🤣🤣🤣

Közzétette: Roman Bard – 2018. szeptember 24., hétfő

Nem véletlenül tilos az utánvágott abroncsok általános alkalmazása a következő, kerekekre vonatkozó 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint: “Nem szabad olyan gumiabroncsot használni, amelyen a bordázat közötti hornyokat utólagos beavatkozással mélyítették, kivéve, ha a gumiabroncsgyártó az utánvágást engedélyezi, ezt a gumiabroncson feltüntette, és az utánvágást a vonatkozó előírások megtartásával végezték. Nem szabad szögbetétes gumiabroncsot használni.”