A hőségriadókon felbuzdulva megkértük olvasóinkat, azaz Titeket, hogy küldjetek nekünk képet az autó hőmérőjének aktuális állásáról. Nem, nem a vízhőfokra voltunk kíváncsiak, hanem a kinti hőmérsékletre.

Itt vannak a legdurvábbak, ami elég bizonyíték kell legyen, hogy SOHA, semmilyen körülmények között ne hagyjatok gyereket vagy háziállatot az autóban egyedül, még 10 percre sem. Legyen kéznél jó nagy UV-faktoros napolaj, mert ez még a monitoron keresztül nézve is éget.

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 1

Ausztria, Dornbirn

Ilyen szélsőséges hőségben az autó belső tere gyorsan felmelegszik, ilyenkor automatikusan lassulnak a reakciók. A durva meleg megviseli az emberi szervezetet, különösképpen az idősebb korosztályt, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket.

Ugyanakkor az egészségesekre is rossz hatással van, csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám. Ezek következményeként gyengül az összpontosítás, lankad a figyelem, ami balesetveszélyes helyzetet teremthet.

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 2

Baja

Különösen figyelni kell a gyalogosokra és a kerékpárosokra, akikre közvetlenül tűz a nap. Emiatt sokkal könnyebben rosszul lehetnek, főleg a forró aszfalton, akár a zebrán, vagy az autók között közlekedve. Az ország nagyobb városaiban sok helyen hűtött vizet osztanak számukra.

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 3

Bécs

Hőérzékelés szempontjából az emberi testnek az arc az egyik legérzékenyebb területe, így ha ezt hűtjük, akkor átmenetileg javulhat a helyzet. Légkondinál nem ajánlott közvetlenül arcra irányítani a levegőt, sőt a test bármely más pontjára sem, mert a direkt hideg szél okozhat torokfájást, izommerevséget és egyéb kellemetlen tüneteket.

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 4

Budapest

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 5

Este 21:15

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 6

Moszkva tér, dugóban araszolva

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 7

München

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 8

Szombathely

41 fok! – Itthon mérték, mutatjuk, hogy hol 9

Tarpa