Nagyban folyik Magyarország, és Budapest Google-térképének, illetve annak nagyítható, extra látványos Streetview adatbázisának a frissítése. Olyannyira, hogy van, aki már le is fényképezte a holland rendszámos Opel Astrát, amint épp tankol a Hengermalom útnál lévő OMV kúton. Akit lázba hoz, hogy rajta lehet a frissen készülő Streetview fotóin, az eredjen a nyomába és kövesse egy darabig. Vagy csak fényképezzetek utcafotózó autót! Hajrá!

2009 májusában jelentek meg először a Google kamerás autói Budapest utcáin, de az akkori adatvédelmi biztos aggályainak adott hangot a fényképezéssel kapcsolatban, így azt felfüggesztették. Aztán 2010-2011-ben ismét bejárták a magyar utakat a cég autói, de ekkor a térképek pontosítása volt az elsődleges cél, majd 2013-ban kapott zöld lámpát a projekt.

Ebből a kocsiból fotózzák most az autósokat 1

Látványos kamerarendszer trónol az Astra tetején - fotó: Farkas Gábor

A Google autói egy az autó tetején elhelyezett, 15 optikából álló fényképezőgéppel 360 fokban készítenek fényképeket, később ezeket illesztik össze a szakemberek. A szolgáltatást a cég kimutatásai szerint turisták, szállást, lakást keresők használják leginkább, a mozgássérülteknek pedig az utazástervezésben nyújt segítséget.