Jackie Chan ma ünnepli 64 születésnapját. A kínai akciósztár filmjeire elsősorban a számtalan pofon és a különleges kaszkadőrmutatványok, miatt emlékszünk, de sok esetben voltak autós jelenetek is. Volt, ahol az volt a középpontban.

Chan Kong-száng néven született 1954. április 7-én,  Oscar-életműdíjas színész, harcművész, harckoreográfus, kaszkadőr, komikus, rendező, producer, forgatókönyvíró, énekes és vállalkozó.

Miután már az 1970-es évektől együttműködési megállapodása volt a Mitsubishivel, filmjeiben gyakran tűntek a japán márka autó. Egyes források szerint még résztulajdona is volt a gyárban. Filmjeiben vezetett egyedi gyártású prototípusokat, sportkocsikat, sőt készült olyan, amelynek az autóversenyzés volt a középpontjában. Volt olyan filmje, ahol már olyan markánsan jelen volt a Mitsubishi, hogy a szereplők egyenesen a gyár alkalmazottait játszották el.

A való életben árultak autót a nevével, de más márkákkal is kapcsoltba került, birtokolt Lamborghinit, Bentley-t is.

Ezzel a képgyűjteménnyel köszöntjük a sztárt.

64 éves a Mitsubishi akciósztárja. Na ki az? 1

2013-ban Jackie Chan feltűnt a Bentley Mulsanne reklámjában, ahol az életéről mesélt, hogyan lett híres és gazdag ember, majd fordult a rászorulók felé, amikor meg volt mindene.

64 éves a Mitsubishi akciósztárja. Na ki az? 2

2006-ban a Mitsubishi sportrészlege a Ralliart készített 50 darab Jackie Chan Special Edition változatot a Lancer Evo 8-ból. Az átalakított modell nem volt különösen gyors a végsebességét tekintve, viszont a Nürburgringen 8 perc 11 másodperc alatt végvágtatott.

64 éves a Mitsubishi akciósztárja. Na ki az? 3

Ma is igazán különleges a Mitsubishi 3000 GT, de Jackie Channak ebből is ez egyik első darab volt meg, egy prototípust kapott a City Hunter című film forgatásához, majd az autó az ővé lett. A négykerék-hajtású kocsiban 3,0 literes rudplaturbós motor dolgozott.

64 éves a Mitsubishi akciósztárja. Na ki az? 4

Chan vezetett Lamborghini Murcielagót is, majd az Aventadoroból már egy személyre szabott darabot gyártatott. A 700 lóerős sportkocsi egyedi titánszürke fényezést kapott, míg az utasteret fekete-piros kárpittal vonták be.

 

64 éves a Mitsubishi akciósztárja. Na ki az? 5

Az Evo VIII után a IX-es sorozatból is készült egy kis sorozatú változata filmsztár nevével. Itt sem maradt el az egyedi optika, de az autó teljeskörű tuningot kapott, a motor, a futómű is a sztár gyors és dühös stílusát követi.

 

64 éves a Mitsubishi akciósztárja. Na ki az? 6

Chan több filmjében feltűnt a Mitsunishi terepjárója a Pajero is. Néhol utcai modellként néhol versenyautóként vagy mint itta képen a kettő ötvözeteként. Ezt a Pajero Turbót úgy alakították át, hogy a hátuljára felakasztva szállított egy krosszmotort.

Itt pedig egy tengeralattjáróvá átalakulni képes Mitsubishi Starion az Ágyugolyófutam 2 című filmben, ahol Chan szintén szerepet kapott. És, ahol eltanulta, hogy a filmjei végén megmutassa a kaszkadőrjelenetek készülésének nehézségeit.

Üldözéses jelenet egy egyedi prototípussal és számos Mitsubishivel az Istenek Fegyverzete 2 című filmből:

Jackie Chan Bentley reklámban.