Csajka, vagyis sirály névre is hallgatott a GAZ-13, mely valódi elnöki limuzin volt. Kereskedelmi forgalomban nem is lehetett kapni, csak magas rangú vezetők és hivatalok juthattak hozzá. Ma már egészen más a helyzet, a jó állapotban fennmaradt példányokért masszív összegeket kérnek.

De nem csak ezért kérnek a képeken látható példányért horribilis árat, pontosan 30 millió rubelt (131 millió forintot). A magas ár oka a történelmi múlt, ez az 1980-as gyártású kocsi ugyanis Leonyid Iljics Brezsnyev kényelmét szolgálta a hatalomban töltött utolsó éveiben, leginkább Üzbegisztánban tett látogatása során. A főtitkári ülep nem sokat koptatta a kárpitot, a kilométeróra tanulsága szerint csak kétezer kilométert futott a V8-as motorral szerelt Csajka.

A szovjet autógyártás csúcsát képviselő, az ötvenes évek amerikai stílusát magán hordozó típus hosszú karriert élt meg, de annál kevesebbet gyártottak belőle. 1959 és 1981 között maroknyi nyitott változat és kombi is készült belőle 3179 darab, többnyire fekete limuzinon kívül.

Horribilis áron eladó Brezsnyev Csajkája 1Horribilis áron eladó Brezsnyev Csajkája 2Horribilis áron eladó Brezsnyev Csajkája 3Horribilis áron eladó Brezsnyev Csajkája 4Horribilis áron eladó Brezsnyev Csajkája 5