Ha az Északi-sarktól egészen Dél-Amerika hegyeihez vezetne az utad, akkor milyen autóval indulnál neki? Öreg W123-as Mercedesszel, netán mindenen át törtető, megingathatatlan megbízhatóságú Toyota Land Cruiserrel? A 38 éves angol Ben Coombs távolról sem ezen a vonalon indult el, amikor különleges túrájához nézett autót. Ő szokatlan módon sportkocsival indult neki a világot átszelő útnak és közel sem a legmegbízhatóbbal, a 20 éves TVR Chimerával.

Hogy mi volt a célja? Elhatározta, hogy meglátogatja a lehető legészakibb és a legdélibb kocsmát is. A túrának még júliusban indult neki és hét hónappal később, február 12-én ért véget a kaland. Ezen időszak alatt közel 38 ezer kilométert tekert a TVR-be 24 országon át.

38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 2

Északon indult a túra, az egykori szovjet bányatelepen lelt rá az első kocsmára Pyramidenben, mely egykor 1000 lakost számlált, mára azonban lakatlannak mondják és csupán vezetett túrák alkalmával érkeznek emberek a településre. Átvágott Európán, aztán az angliai Southamptonból áthajózott az autóval együtt az Egyesült Államokba, útja Kalifornia államból folytatódott, ahonnan már csakis lefelé indult egészen a Chiléhez tartozó Tűzföldig. Itt fekszik a világ legdélebbi városa, a nagyjából 57 ezer főt számláló Ushuaia. Panamától Kolumbiáig komppal jutott el, onnantól pedig közel 13 ezer kilométert autózott néha igen veszélyes utakon. A túra végén Ben és a TVR Uruguay-ból utazott haza.

Meglepően jól teljesített a TVR, melynek csupán új kuplungra volt szüksége. A Chimerát ’92-től egészen 2003-ig gyártották, nevét a görög mitológia egyik alakjáról kapta, melynek megjelenése általában valami olyan szerencsétlenséghez vezetett, mint a vulkánkitörés vagy a hajtótörés. A gépháztető alatt a Rover 90 fokos hengerszögű V8-as motorjának különböző változatai találhatóak. A legszerényebb változat 243 lóerős és 366 Nm nyomatéka van. Álló helyzetből bő 5 másodperc alatt lép 100-as tempóra, végsebessége 245 km/óra. A csúcsváltozat motorja már 5 literes lökettérfogatú, 345 lovas és 434 Nm nyomatékú. Az alapváltozatnál 1 másodperccel hamarabb ér 100 km/órás sebességre, a mutató pedig a 280-as osztás felett áll meg.

Forrás: Pub2Pub