Ha az Északi-sarktól egészen Dél-Amerika hegyeihez vezetne az utad, akkor milyen autóval indulnál neki? Öreg W123-as Mercedesszel, netán mindenen át törtető, megingathatatlan megbízhatóságú Toyota Land Cruiserrel? A 38 éves angol Ben Coombs távolról sem ezen a vonalon indult el, amikor különleges túrájához nézett autót. Ő szokatlan módon sportkocsival indult neki a világot átszelő útnak és közel sem a legmegbízhatóbbal, a 20 éves TVR Chimerával.

Hogy mi volt a célja? Elhatározta, hogy meglátogatja a lehető legészakibb és a legdélibb kocsmát is. A túrának még júliusban indult neki és hét hónappal később, február 12-én ért véget a kaland. Ezen időszak alatt közel 38 ezer kilométert tekert a TVR-be 24 országon át.

38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 1
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 2

38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád?

38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád?

38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 12
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 13
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 14
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 15
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 16
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 17
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 18
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 19
38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 20
Fotó megosztása:

38 ezer kilométer kocsmától kocsmáig, angol sportkocsival. Bevállalnád? 21

Északon indult a túra, az egykori szovjet bányatelepen lelt rá az első kocsmára Pyramidenben, mely egykor 1000 lakost számlált, mára azonban lakatlannak mondják és csupán vezetett túrák alkalmával érkeznek emberek a településre. Átvágott Európán, aztán az angliai Southamptonból áthajózott az autóval együtt az Egyesült Államokba, útja Kalifornia államból folytatódott, ahonnan már csakis lefelé indult egészen a Chiléhez tartozó Tűzföldig. Itt fekszik a világ legdélebbi városa, a nagyjából 57 ezer főt számláló Ushuaia. Panamától Kolumbiáig komppal jutott el, onnantól pedig közel 13 ezer kilométert autózott néha igen veszélyes utakon. A túra végén Ben és a TVR Uruguay-ból utazott haza.

Meglepően jól teljesített a TVR, melynek csupán új kuplungra volt szüksége. A Chimerát ’92-től egészen 2003-ig gyártották, nevét a görög mitológia egyik alakjáról kapta, melynek megjelenése általában valami olyan szerencsétlenséghez vezetett, mint a vulkánkitörés vagy a hajtótörés. A gépháztető alatt a Rover 90 fokos hengerszögű V8-as motorjának különböző változatai találhatóak. A legszerényebb változat 243 lóerős és 366 Nm nyomatéka van. Álló helyzetből bő 5 másodperc alatt lép 100-as tempóra, végsebessége 245 km/óra. A csúcsváltozat motorja már 5 literes lökettérfogatú, 345 lovas és 434 Nm nyomatékú. Az alapváltozatnál 1 másodperccel hamarabb ér 100 km/órás sebességre, a mutató pedig a 280-as osztás felett áll meg.

Forrás: Pub2Pub