A regifotok.hu Facebook-oldalán tűnt fel egy érdekes fotó. Címe csak egyszerűen annyi: nyugati rokon. A szereplők és a helyszín ismeretlen, de a hatalmas Chyrsler látványa szürreális szintre emeli a képet. A magyar vidéki tájban, ahol a lovasszekerek mellett Trabantok pöfögtek el kétütemű füstfelhővel, egy ilyen V8-as hajó értelmezhetetlen UFO-ként ringott végig.

A fotó alatt a hozzászólások is tanulságosak, van aki csak annyit írt: “Amerikai lekvár”. Bár az emlékek, érzelmek vegyesek, az vitathatatlan, hogy a korabeli politikai berendezkedés rendkívüli, tájidegen látvánnyá tett minden érdekesebb, nyugati típust. Bár ritkák voltak, azért előfordult pár, főleg Budapesten, és aki már megtehette, hogy magyar földre hoz egy autót a vasfüggönyön túlról, az nyilván nem a kínálat aljáról kotorászott.

A szocializmusban ezek az autók egy idegen világ űrhajóinak számítottak 1

Aki tehette, és akadt fényképezőgép a közelben, készített egy ilyen fotót. Kelenhegyi út, Szabadság híd budai hídfő. Buick Invicta 1961-es modell. (fotepan – DRIMBE JÓZSEF)

A szocializmusban ezek az autók egy idegen világ űrhajóinak számítottak 2

Kalászi utca – Királyok (Vörös Hadsereg) útja sarok. Greguss Zoltán színművész. (Fortepan – Kollányi Ágoston)

A szocializmusban ezek az autók egy idegen világ űrhajóinak számítottak 3

Park a Széchenyi fürdőnél, jobbra a háttérben az Állatkerti körút és a Vidámpark, a képen pedig egy Chevrolet Chevelle. (Fortepan – Simon Gyula)

Sőt, az enyhülés korszaka, a beatzenét, Coca-Colát hozó hatvanas évek ezen a területen is (résnyire) nyitva hagyta az ajtót. Kukucskálni ért, 1969-ben például nem holmi amerikai átlagautó, hanem a dekadens, romlott kapitalizmus jelképe, egy Chevrolet Corvette került kiállításra a Városligetben.

A szocializmusban ezek az autók egy idegen világ űrhajóinak számítottak 4

Chevrolet Corvette Coupe, Ford Falcon Futura V8 Station Wagon, Plymouth Valiant 200 kiállítva a Városligetben, a Budapesti Nemzetközi Vásáron. Fortepan – 1969)

A szocializmusban ezek az autók egy idegen világ űrhajóinak számítottak 5

Chevrolet Corvette Stingray (C2) – A forma magáért beszélt már akkor is, aki ezt élőben látta, az pártpropagandától mosott aggyal is elkezdte vágyni az amerikai álmot.

Végül pedig az örök kedvenc, Ferrari Daytona  365 GTB/4 a Merkur használtautó-telepén. Nem épp Monte-Carlo, de pont ezért lehetett érdekes sztori, hogy került egy ködös napon, a Röppentyű utca nyirkos placcára.

A szocializmusban ezek az autók egy idegen világ űrhajóinak számítottak 6