Amíg az országot vezette, Ceausescu valamiért szalonképesnek számított a nemzetközi politikában. Richard Nixon, az Egyesült Államok akkori elnöke egy Buick Electrát,  a MAN német kamioncég elnöki luxusbuszt ajándékozott Románia rettegett urának.

A nemzeti autóvállalat kimondottan számára készített különleges luxusmodellt, egy kék Dacia 2000-est,  2,2 literes, 115 lóerős motorral szerelve. Ez a példány ma  Ovidiu Magureanu autógyűjtő tulajdonában van, aki természetesen nagy gonddal óvja a történelmi emléket.

Elhagyatva rohad Ceausescu autója, de nem ez a legfurcsább a történetben 1

A képen látható csodálatosan kék Dacia 2000-est a román diktátornak álmodták meg.

Ezt meg kell említeni, mert innen nézve érdekes igazán az  1974-es Khodro Paykan története.

Az ajándék négykerekűt Reza Pahlavi, Irán később elűzött sahja küldte szimpátiája jeléül a “Kárpátok géniuszának”. A típus egy Chrysler-alapokra gyártott Hillman Hunter volt, amit az irániak saját elképzeléseik szerint alakítottak át az évek során, többek között Peugeot-ra cserélték az eredeti Rootes  motort, és még pickup kivitelt is készítettek.

Elhagyatva rohad Ceausescu autója, de nem ez a legfurcsább a történetben 2

Az aukció előtt készült fotó, itt még ereje teljében van az iráni autó, amit a diktátor valószínűleg sohasem vezetett

Esetünkben egy 2118 kilométert futott darabról  van szó, amit többször árverésre bocsátottak. A 2000-es, első nekifutásra nem sikerült eladni, másodszorra 80 millió lejre (700 ezer forint) csökkentették kikiáltási árát. 2014-ben a bukaresti Artmark aukciósház 4000 euróért kínálta karácsonyi árverésén, és végül egész szép összegért, 37 000 euróért sikerült eladni egy Németországban letelepedett iráni házaspárnak.

Legalábbis erről szólnak a helyi híradások három évvel ezelőttről, de hogy az autó nem került Németországba, az biztos. Kétségkívül ez az autó áll elhagyva Bukarestben, ugyanezzel a rendszámmal, egyre rosszabb állapotban. Rejtélyes, hogy lehet az enyészeté egy autó, amiért négy éve még több mint 11 millió forintnyi eurót fizettek. Ha fizettek persze.