Kisgyerekként minden fiúnak van dömpere. Imádni való szerkezet, szállítja a plüss hadsereget, billenti a homokot, nagy és erős. Mindenki eljátszik a gondolattal, hogy ha felnő, akkor egy ilyen hatalmas géppel zúz majd jobbra-balra, és gázfröccsel pöffent nagy füstpamacsokat az ég felé.

Persze nem mindegy, hol dolgozik az a billencs, mert egy orosz bányában hordani a lángoló szenet már nem annyira romantikus álomkép. Bár az is igaz, hogy nincs még egy munkahely, ahol az esti sör mellett arról sztorizhatunk, ahogy elindult keresztbe alattunk a vas a saras lejtőn, harminc tonna szénnel, és sikerült megfogni.

Az égő szénnél már csak az pokolibb, ha maga a gép kap lángra. A kazahsztáni videó pedig maga a nagybetűs dráma, oltási kísérlettel és a végén egy lemondó, szomorú, és dühös feladással, amit látva fejünkben halljuk az általános orosz káromkodásokat. Egy BelAZ-7513 égett ki, ami a cég egyik legnépszerűbb típusa. A 110-130 tonnás terhelhetőségű bányadömper, 1600 lóerejével, 1900 literes üzemanyagtartályával egy igazi mindenes, nem az a felfoghatatlan óriás, mint a cég világrekordernek számító BelAZ 75710-ese.