A Portfolio.hu készített el egy igen érdekes táblázatot, amiben kiszámolták, hogy pontosan mennyi időt is spórolnak az autósok egy adott távon, ha gyorsabban hajtanak a megengedettnél. Minden bizonnyal azok vannak kevesebben, akik a napi adrenalinvadászat kedvéért tapossák lemezig a gázpedált. A legtöbben csupán hamarabb akarják elérni céljukat, vagyis időt akarnak nyerni.

De pontosan mennyi időt tudunk megspórolni azzal, hogyha az autópályán 130 helyett 140-nel, vagy 150-nel közlekedünk egy adott távolságon? Többek között erre a kérdésre is választ ad az alábbi táblázat, amelyben azt számolták ki, hogy adott távolságokon mennyi időt nyerhet egy autós vagy motoros, hogyha a megengedett 130 km/h-s tempónál gyorsabban közlekedik. A “megnyerhető” idő számításakor a teljes útra vonatkozó átlagsebességgel kalkuláltak. Illetve a ténylegesen “megnyerhető” idő eltérhet az egyes modelleknél annak függvényében, hogy mennyit csal a kilométeróra.

Gyorsan hajtasz? Ezt nem árt, ha tudod 1

Forrás: Portfolio.hu

Remek kis táblázat, amiből például kiderül, hogy a Budapest-Siófok távolságon, ahol nagyjából 100 kilométeres szakasz tehető meg szabályosan 130 km/h-s sebességgel, kicsivel több mint 10 perc nyerhető, ha valaki 170 km/órával tudja végigdöngetni a szakaszt, gázelvétel nélkül. Tíz perc! És akkor most gondolkozz el rajta, hogy megéri-e az a 10 perc, hogy veszélybe sodord magad és másokat?

Jó néhány éve élőben is kipróbáltuk, szigorúan a tudomány szolgálatában (tényleg), hogy 110, 140 és 170 km/órával mennyi idő alatt érünk egy adott helyre, azaz mennyi időt spórolunk.