Naptej – bár elengedhetetlen kellék a strandoláshoz, ha a kocsiban hagyjuk, akkor egyrészt leégünk, másrészt a naptejet is kidobhatjuk. A nagy forróságban a flakonban rejlő trutymó elveszítheti számunkra pozitív tulajdonságait, valamint a flakon is megolvadhat.

PET-palack – “Az 1-es számmal jelölt PET vagy PETE palackokkal több gond lehet. A nyers kőolajpárlatból származó műanyag flakonból ugyanis a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Tehát garantált vegyi bomba lehet egy forró napon a kocsiban felejtett ásványvizes palack. Ráadásul a műanyagban lévő oldó- és lágyítószerek egy része is kioldódhat, ha túl sok ideig áll benne a víz.” – állítja több interneten fellelhető cikk, de tudni kell, hogy ebben a formában ez így inkább a nagyközönség számára egyszerűsített riogató rémhír, mint tudományosan bizonyított tény.

A ködpiszkáló blog 2013-ban alaposan utánajárt a témának, a cikk szerzője idézi azt az Eötvös Loránd Tudományegyetem által 10 hazai ásványvízen elvégzett kutatást, amely során megállapították: egyes környezeti tényezők (hő, fény, a folyadék savassága) fokozzák a bizonyos szint felett mérgező antimon kioldódását a palack falából, de az anyag koncentrációja még hosszú idejű tárolás vagy extrém körülmények között sem éri el a biztonsági határértéket.

Gyógyszerek – Általában a gyógyszerek betegtájékoztatóján szerepel, hogy szobahőmérsékleten kell tárolni és nem szabad közvetlen napfénynek kitenni, a forróság csökkentheti a hatékonyságot és a stabilitást is. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy biztonságban van-e az autóban, nézzük meg a csomagoláson, hogy mit ajánlanak ideális tárolási hőmérsékletnek.

Édesség – Ezt talán nem kell tudományos kutatásokkal alátámasztani, a kárpitra olvadt massza látványa elég bizonyíték, kár hogy ha már látjuk, akkor nincs mit tenni, csak a takarítás és a káromkodás van hátra.

Öngyújtó – Az olcsó kis, eldobható műanyag elpukkanhat, valószínűleg nagy kárt nem okoz, és ahogy az Állítólag klasszikus részében bebizonyították, egy komoly autótűzhöz pokoli hő, és 500 öngyújtó dukál.

Kütyük, elektromos eszközök – Főleg közvetlen napfény esetén a hő komoly próbára teszi az elektromos eszközöket, mindnek van egy tervezett hőmérsékleti tartománya, amit még bírnak, általában 45-50 Celsius fokig nincs gond, de ez a hőhullám már a határokat feszegeti, tehát ha más nem tároljuk táskában, csomagtartóban, árnyékban ezeket az eszközöket, akkor nagy baj nem lehet.

Komoly deformáció vár még a különféle kozmetikai eszközökre, rúzsra, robbanhatnak a szénsavas üdítők, és a hűtőtáskán kívül tárolt élelmiszer is pillanatok alatt romlásnak indul a kínzó kánikulában. Összességében elmondható, hogy cementen, kavicson, márványlapokon, faipari termékeken túl semmit se hagyjunk ilyenkor a kocsiban. Legfőképp élőlényeket ne.