Amikor valaki olyan történettel áll elő, hogy épp autózott nagy nyugalommal, balról pedig feltűnt egy oldalkocsis motorkerékpár, utasként egy megtermett medvével, ami nagy lelkesedéssel integetett a többi közlekedőnek, akkor megkérdőjelezzük a józanságát. Pedig ha épp Oroszországban járt, Arhangelszk város környékén, akkor tudatmódosító szerek nélkül is átélhette a látványt.

Nyilván nem sima stopposként szállt nyeregbe, mint később kiderült, egy idomított cirkuszi medve integetett – név szerint Tim –, aki egy motoros vándortársulat tagja. Jót nevetünk rajta, de szerencsétlen medvének akadna ennél jobb dolga is. Jó hír, hogy egyre több helyen lépnek fel a cirkuszi vadállattartás ellen, idén Romániában hoztak törvényt az ügyben.

Néhány kivételtől eltekintve nem szerepeltethetnek ezentúl állatokat előadásaikban a romániai cirkuszok és vándortársulatok: az erről szóló törvényt kedden fogadta el a román képviselőház.

Az állatokat attól függetlenül tilos szerepeltetni, hogy fogságban vagy természetes élőhelyükön születtek és mennyire idomították be őket. A törvény megsértéséért három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság jár. A törvény kihirdetését követően másfél évük van az intézményeknek, hogy állatkertekben vagy rezervátumokban helyezzék el a tulajdonukban lévő, előadásokon már nem szerepeltethető állatokat.

Az év elején a bukaresti önkormányzat is határozatot hozott arról, hogy a fővárosi Globus cirkusz nem foglalkozhat többé vadállatok idomításával. Azóta a külföldi partnerek állatidomár-számait sem fogadják a román fővárosban.

Magyarországon  egyelőre csak az elefántokból, a főemlősökből (vagyis a majmokból) és a vízilovakból tilos utánpótlást beszerezni. A többi állatból viszont csak a 2010 után vadon befogott egyedeket tilos betanítani és szerepeltetni. Azok a zebrák, zsiráfok, tevék és macskafélék, amelyeket fogságból vásárolnak vagy amelyek a cirkuszban születnek, továbbra is felléphetnek. (MTI, MNO.HU)