Már nyolc éve ott pihennek a Youtube-on ezek a videók, de eddig nem kerültek a látóterünkbe. Pedig tökéletes nosztalgiagerjesztő válogatásról van szó, a készítő ragyogó érzékkel ollózta össze a sorozat trabantos részeit.

Rengeteg videó akad a Trabantról, a gyártásról, a korabeli hírekről, tesztekről, de ez mégis más. A telenovella érdekes szűrőn keresztül adja vissza a típussal való élő kapcsolatot, a két ütemmel pöfögő fehér gép a realista mindennapok része, használtan kerül Etushoz, le is robban, és csak a “nagy fehér roncsként” jellemzi, amikor átadja a kulcsot Mágenheim doktornak.

Ma már sokaknak édes emlék a Trabant, az erre fogékony fiataloknak pedig egy izgalmas hobbi, a szocialista évtizedek életérzésének Duroplastba csomagolt lenyomata, de Mágenheim Ádámnak a Lantos utcából inkább egy szégyellni való füstgenerátor.

Etusnak többször is meggyűlt a baja a keletnémet technikával, de azért belefért egy “pozitív” mondat is, miszerint a Trabant nemzetközi túraautó-versenyeken is igen nagy sikereket ért el.

A Magen-wagen utolsó jelenete sem túl dicső, egy csúf balesettel írták ki a sorozatból.