A gyorsan, és sajnos eredményesen dolgozó tolvajok témájában több cikkünk is akad, Szörényi András még tavaly kutatott hatásos megoldás után, íme az interjú legfontosabb kérdései.

Mivel lehet meglepni az autótolvajokat?

Csak egyedi megoldásokkal. Amit sorozatban gyártanak vagy szakmányban tesznek be az autókba, azt ismerik, legyen akár gyári indításgátló vagy utólagos, de elterjedt védelem. Tudják például, hogy a jelöletlen kábeleket hol keressék, mert azokat adott cég ugyanúgy, de legalábbis hasonló módon szokta elvezetni.

Konkrétan mit kell védeni egy autóban?

Elsődleges a szervizcsatlakozó és a motorvezérlés védelme. Ha a motorirányító számítógép a motortérben van, akkor motortérzárra van szükség, de olyanra, hogy ne lehessen alulról felnyúlva letépni az egészet, mint egy közismert rendszer esetében. A gyári szervizdiagnosztikai vagy más nevén OBD-csatlakozót le kell kötni és a valódit eldugni valahová. Az OBD-s kommunikációs szálakat meg kell szakítani, hogy az autó ne beszélgessen a tolvaj felcsatlakoztatott eszközével. Ezt kell kiegészíteni riasztóval, indításgátlással és rablásgátlással.

Egy laikust elbizonytalanít a sokféle lopásvédelmi eszköz. Mit tudnak közülük a mechanikus védőeszközök?

A váltózár és a kormányzár jelzés az autólopóknak, hogy foglalkoztam a kocsi védelmével. Automatikus váltóval a váltózár többet ér, kézivel kevesebbet, mert a motortér felől a váltórudazat vagy a huzalok mozgatásával berakható sebességbe a kocsi vagy elhúzható kinyomott kuplunggal. A kuplungot kiiktató megoldások sem mindenhatóak, mert az önindító erős, sebességbe tett váltóval berángatja a motort és kuplung nélkül is lehet váltani. A kormányra helyezett védőeszközök hatása kérdéses, mert az eszköz hiába masszív, ha a zárja támadható. De mindenképp jó, ha van valami az autóban, mert lehet, hogy az adott tolvaj felkészültsége kevés hozzá.

Kapcsolódó címkék: autólopűs