Úgy tűnik, emberünknek rossz napja volt, és a dudálás adta meg a végső lökést az idegösszeomláshoz. Újabb példa az autózás közben megváltozott tudatállapotra, amit rengeteg tudós, önjelölt pszichológus próbált már megfejteni.

Lehet, hogy páran még emlékeznek rá, hogy a Facebook előtti korban itthon is előfordult egy súlyos incidens.  2002 májusában Patin Károly fejlövéssel zárt le egy közúti veszekedést. Kilenc évet töltöt fegyházban a vele szóváltásba keveredő kamionsofőr meggyilkolásáért. Az idős sportlövő megelégelte a kamionos lökdösődését és a piros lámpánál célzott majd lőtt, kíméletlen pontossággal.

Dunát lehetne rekeszteni a témát vizsgáló tanulmányokkal. 1973 és 1994 között közel húsz átfogó vizsgálattal próbálták megfejteni miért leszünk vadak a volán mögött. De mikor is mutatjuk a “road rage” azaz a volán mögötti vadság tünetegyüttesét?

1. Extrém idegesség, erőszakos gondolatok, harag a közlekedési nehézségekkel szemben.
2. Ördög a bal vállon, aki mindenkit meg akar büntetni, aki kiváltója lehet ezeknek a nehézségeknek.

Az életben lenyelt stressz, nehézségek kerülnek ilyenkor felszínre. Az autó zárt közeg, biztonságban vagyunk, a saját tulajdonunkban, a saját territóriumunkban ülünk, ahol mi vagyunk az urak. Így ebben a megváltozott közegben az értékítélet is torzul, másképp élik meg a felelősség súlyát, és akár támadólag is felléphetnek a kiborult autósok.