Eleinte úgy tűnik, kezelni tudják a helyzetet, akad poroltó, de messziről, pazarolva fújják, a tűz pedig egyre csak erősödik. Végül már elkeseredve mindent megpróbálnak, pohárral merik a pocsolyavizet.

Mit tehetünk, ha már füst gomolyog, és van megfelelő tűzoltó eszközünk? A témát 2008-ban már körbejártuk, és a tűzoltás alapvető tanácsai azóta sem változtak:

Ha úgy érezzük, tűz van, gyorsan álljunk félre és próbáljuk meg kézremegés nélkül előkotorni a tűzoltó készüléket. Ha utasaink is vannak, pláne ha gyermekülésbe kötözve dekkolnak hátul, elsőként őket szabadítsuk ki, hagyjuk a kocsit későbbre. Ha már biztonságban vannak, és még van mit megmenteni, térjünk vissza a lángokhoz.

Nem árt, ha pénzünk, papírjaink, illetve a nagyobb értékek is egy kupacban, könnyen menthető helyen vannak. Így bajban egyetlen csomag megmentésével is nagyban csökkenthetjük a kárt. Igaz, ez akkor is praktikus megoldás, ha csak otthagyjuk valahol a kocsit, de mindent nem tudunk magunkkal vinni belőle.

Tűzoltó ismerősünk szerint a következő lépésben a gépháztető feltépése nem feltétlenül jó ötlet. Így még több oxigént kap a tűz, és nagy eséllyel, nagyobb lángokkal kell majd tovább hadakozni. Így ha a motortérben ég valami, próbáljuk a kerékjáratok, résnyire nyitott motorháztető, vagy egyéb rések felől bespriccelni az oltóanyagot.

Sok időnk nincs a tűzoltásra, mert néhány perc alatt eldől, sikerül-e megfékezni a lángokat, vagy leég az egész autó. Tovább élesíti a helyzetet, hogy egy termetesebb, hatliteres habbal oltó is kb. 15 másodperc alatt kiürül. Gondoljunk bele, a dezodorméretű, nagy áruházakban kapható kis palack mire lehet elég.