Egy kisteherautóval ütközött a busz az Egyesült Államokban, a sofőrnek hatalmas szerencséje volt, hogy megúszta. A fedélzeti kamerák minden pillanatot rögzítettek.

Láthatóan lelassult a jármű a végső ütközés előtt, de a sofőr még így is megállíthatatlanul repült előre. Semmit sem tudott tenni azért, hogy az ülésben maradjon, ezért orbitális tévedés, hogy az alacsony sebességű ütközések során “izomból” kapaszkodva a helyünkön tudunk maradni.

Az övet be kell kötni. Ennyi.

Mint a rendőrség honlapja rámutat, a KRESZ kötelezővé teszi a biztonsági öv gépjárművekbe történő beszerelését, valamint úgy rendelkezik, hogy olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni. A gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni.

A felmérések szerint a balesetek során övhasználattal 50-60 százalékkal javulhatnak egy esetleges ütközés esetén a túlélési esélyek, hiszen az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti vagy súlyos sérüléseket szenved.

Biztonsági öv nélkül már 30 km/óra ütközési sebességnél is elszenvedhető halálos sérülés. A balesetek során a személyi sérülés mértékét döntően befolyásolja a biztonsági öv használata. A légzsák és a biztonsági öv együttes használatával a sérülések száma és mértéke tovább csökkenhet!