Több mint fél évszázada ez az első amerikai szuperprodukció, amelyet Kubában forgatnak, ami a két országi közti feszült viszony enyhülésének, a diplomáciai kapcsolatok kilenc hónappal ezelőtti felvételének köszönhető.

Az ellenségeskedés évtizedei utáni első hollywoodi film, amelyet Kubában forgathattak, az Egyesült Államokban ezen a hétvégén mozikba kerülő Papa: Hemingway in Cuba című amerikai-kanadai életrajzi dráma volt. Az alkotást még az “olvadás” előtt, 2013-ban, majd 2014-ben vették fel Havannában, az amerikai és a kubai hatóságokkal számtalan tárgyalást lebonyolító Bob Yari rendező csökönyösségének köszönhetően. Vin Diesel, a Halálos iramban 8 főszereplője lelkendezve jelentette be egy Instagram-üzenetben, hogy Havannában forgatnak, “egy olyan helyen, ahova úgy volt, hogy soha nem jutunk el”. A színész gyönyörűnek nevezte a kubai fővárost és annak lakóit.

A forgatás helyszínéből és egyes elejtett célzásokból arra lehet következtetni, hogy az új epizódban feltárulnak a Vin Diesel által megformált főszereplő, Dominic Toretto családi gyökerei. A filmezés felforgatja a havannaiak megszokott életritmusát, mert számtalan alkalommal ütköznek útlezárásba az óváros zegzugos utcáiban és a híres tengerparti sugárúton, a Malecónon. Az óvárosban autós üldözéseket vesznek fel, a Malecónon pedig illegális autóversenyeket. Az új epizód egyik különlegességét jelenti majd, hogy a helyszínnek megfelelően sok lesz a háttérben a régi, többségében az 1950-es években gyártott amerikai autó. A film, amelyben egy gonosz figura szerepében látható lesz Charlize Theron is, várhatóan 2017 áprilisában kerül a mozikba. A produkciót F. Gary Gray rendezi.