Számos olyan dolog van, amivel a magyar autósok kihívják maguk ellen a sorsot. Összeszedtük a legjellemzőbb butaságokat, amiket autós elkövethet.

13047945_10154130841371171_7893611820886941020_o

1. A Facebookon futótűzként terjed a biztonsági övet imitáló póló, sokan megosztják, hogy így verik át a mindent figyelő szupertraffipaxokat. Azt hiszem, a képben minden mondanivaló benne van. Inkább felvesznek egy ilyen pólót, csak ne kelljen bekötni az övet.

20110216sebessegm

2. Lézer- és/vagy radarblokkoló: önmagában ez még nem halálos, viszont ha a rendőr felfedezi, keményen büntet, azonban ezek a kütyük segítik a használót, hogy megszeghesse a megengedett sebességet következmények nélkül. Ha nincs limit, lehet küldeni ész nélkül, a gyorshajtás pedig növeli a halálos balesetek esélyét.

Green-Flag-Jul-Illegal-tyres_2

3. Kopott vagy nem évszaknak megfelelő abroncs: felúszik a vizes aszfalton, vészfékezés esetén drasztikusan nő a fékút, és a durrdefekt esélye minden kilométerrel nő. Arról nem is beszélve, hogy még mindig rengetegen nem váltanak télen téli abroncsra.

text-drive-w

4. SMS, Facebook vezetés közben: az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan nő a függőség is. Egyszerűen nem bírjuk megállni, hogy vezetés közben is ne csekkoljuk az üzeneteket vagy pörgessünk egyet a Facebookon, ami baromi balesetveszélyes. Egy korábbi kutatás szerint, amíg elolvasunk egy átlagos hosszúságú üzenetet, addig durván egy focipályányi területet teszünk meg az autóval, ez idő alatt pedig egyáltalán nem nézünk az útra.

Vigyázzatok autósok, ebbe bele is halhattok 5

5. Biztonságiöv-csatlakozó: igen, sokan használják ezeket a pár száz forintos csatlakozókat, amiket azért dugnak a biztonsági öv helyére, hogy ne sípoljon, pittyegjen, kiabáljon az autó, amiért nincs bekötve az öv. Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar embernek ellensége a biztonsági öv.

XlrLp

6. Agyonhasznált fékbetét és tárcsa: kell ezt komolyabban magyarázni? Ha elkopott a fékbetét és/vagy a féktárcsa, nem fog megállni az autónk, legalábbis nem akkor, amikor szeretnénk vagy kellene.

7.- Ittas vezetés

Sajnos vidéken még mindig nagyon jellemző, hogy az autósok 2-5 sör után még simán bepattannak a volán mögé, ami óriási felelőtlenség, mert csak addig nincs baj, amíg nincs baj. Reméljük, Ti a felsoroltak közül egyik hibát sem követitek el.