Méghozzá úgy, hogy előre informálódunk a mérések helyéről, különböző telefonos alkalmazások segítségével. A két legnépszerűbb a Traffi Hunter és a Waze, előbbi kizárólag a traffipaxokra specializálódott, utóbbi GPS-ként és forgalomfigyelőként is működik. Joggal merül fel a kérdés tehát: az állam után ki is kaszál legtöbbet a traffipaxokból? Utánajártunk, hogy az utóbbi néhány napban a mobilos letöltések között és a Google keresőjében hogyan is szerepel a fent említett két applikáció. A Google keresőszavai között 2016-ra szűretem, a grafikonon pedig remekül látszik, hogy mindhárom általam kiválasztott keresőkifejezés (Waze, traffipax, Traffi Hunter) durván megindult márciustól.

Az alábbi fotókon pedig a három piacvezető telefonos operációs rendszer áruházának legnépszerűbb letöltéseit láthatjátok az utóbbi néhány hétből.

Apple store keresés

Az Apple Store első két helyén szerepel a Traffi Hunter és a Waze, még a Facebookot és a Viber applikációját is meg tudta előzni, ami elég nagy szó

Felkapott Traffi Hunter

A Google Play (android) “felkapott” listájában rögtön az első helyen van a Traffi Hunter

google play waze

Desktop nézetben pedig a Waze az “all time” lista TOP 10-ének hetedik helyén csücsül (Google Play)

microsoft áruház

A Microsoft áruházából is szépen töltik a két applikációt, a TOP 12-ben benne vannak

Aki nem ismerné az említett applikációkat, annak remek felvilágosítást ad egy korábbi cikkünk.

A Wazet főleg Budapesten veszem igénybe, mikor szeretném elkerülni a dugót, és ez általában sikerül is a segítségével. Eddig csak egyszer ültetett fel a szopórollerre, de nagyon, mikor beküldött egy olyan utcába, aminek a végén csak jobbra lehetett kanyarodni, ő elküldött balra, én meg hülye voltam, túlságosan megbíztam a szoftverben és nem figyeltem a táblát. Egy rendőr meg véletlenül pont ott állt, látta és adott egy csekket ajándékba…

Mi is az a Waze?

A Waze egy olyan közösségi közlekedést segítő rendszer, amely a hétköznapok közlekedésében nyújt segítséget. Használatához egy internetes eléréssel rendelkező “okoskészülékre” (telefonra vagy táblagépre) van csak szükség. A közösség minden tagja küldhet információt a kialakult közlekedést befolyásoló eseményekről (dugók, útjavítások, balesetek, traffipax, stb.), amelyről a többi felhasználó azonnal értesül. Google-Waze Persze aki csak navigációra szeretné használni a Waze-t, az is aktívan segíti a többieket, hiszen ha dugóba kerül, azt a rendszer automatikusan érzékeli és az útvonalon közlekedőket értesíti, sőt alternatív útvonalat is javasol.

A traffipaxokra kihegyezett szoftvert 2 kilométeres sugárra lövöm be, és ha a hatótávon belül sebesség ellenőrzést észlel (amit a többi Traffi Hunter-felhasználó jelent be), akkor kiabál. Az érzékelés sugarát egyébként egész tág tartományban lehet állítani, szóval akár 30-40 kilométerrel hamarabb is megtudhatjuk, hol számíthatunk traffipaxra – fixre, mozgathatóra egyaránt. Rengetegen használják az applikációt, így szinte egész Magyarország le van fedve.

Így működik a Traffi Hunter

Ezekkel a programokkal szépen meg lehet úszni, hogy belefussunk egy kellemetlen büntetésbe, de van egy ennél is jobb módszer: ne lépjük túl a megengedett sebességet, kössük be magunkat, ne telefonáljunk vezetés közben és tartsuk be a közlekedési szabályokat!