Csupán a bürokrácia és a jogi háttér megteremtése választja el az emberiséget attól, hogy a önvezető járművekkel szeljék az utat, ugyanis az autonóm személyautók már rég készen vannak. Gondoljunk csak a Teslára, ami már most leveszi a vezetés terhét a sofőr válláról autópályán, de ott a Mercedes, a VW, a BMW, vagy akár a KIA és a Ford rendszere, ami már szintén képes arra, hogy helyettünk vezessen, de egyelőre még finoman jeleznek, ha nem érzékelik a kezünket a kormányon. Ha balesetet szenvedünk vagy okozunk, kié lesz a felelősség? Na, egyelőre ez a legsarkalatosabb kérdés, ami szemben áll az autonóm közlekedéssel.

A legjobb videó jelenleg arról, hogyan is működik a Tesla autópilótája

Amikor pedig eljön az idő, hogy autóink teljes mértékben átvegyék a volánt tőlünk és az infrastruktúra is kiépül ehhez, abban a pillanatban el fognak tűnni a piros lámpák a kereszteződésekből. Ahogy az okostelefonok kommunikálnak egymással, úgy a mai modern autók is majd szépen közlik egymással, hogy mikor és milyen sebességgel érkeznek az adott kereszteződéshez, aztán kiszámolják, hogyan kerüljék el egymást.

És ehhez már a szoftverek is készen vannak, például a Google térkép vagy a Waze a tökéletes példa. Az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Svájci Technológiai Intézet készítette el az alábbi szimulációt, ami azt mutatja, hogyan változtatná meg életünket az autonóm járművek elterjedése és ezzel együtt a közlekedési lámpák megszűnése.

És ez már nem is annyira science fiction…