A tuk-tuk az indiai utcakép meghatározó szereplője. Sajnos nem csak azé, hanem a baleseti statisztikáké: a borulékony, nulla szerkezeti merevségű járművek álló helyzetben is életveszélyesek, hát még amellett a nyaktörő tempó mellett, amivel pilótáik kommandírozzák őket India milliós kisvárosainak utcáin.

Ez ilyen istenkísértéssel állított be új Guinness világcsúcsot egy 27 éves fiatalember. Az indiai srác saját elmondása szerint gyerekkora óta trükközik kerékpárokkal, majd átállt a riksákra. Jelenleg nappal tuktuk-sofőrként keresi a kenyerét, éjjelente pedig elhagyatott útszakaszokon tökéletesíti ritka tudományát.

Hősünk, bizonyos Jagatish két kerékre kapja tuk-tukját (eddig nem nehéz), majd egyensúlyban tartja, és gyakorlatilag addig megy így a háromkerekű jószággal, amíg kedve tartja. A Guinness-csúcshoz 2,2 kilométeren át tartotta a levegőben bal hátsó kerekét, bár egy is elég lett volna (mármint egy kilométer). A jármű stabilizálásához egyébként félelmetes tempóra volt szükség: a 80 km/óra minden, csak nem megnyugtató egy ilyen tákolmányban.

A rekordkísérletre állítólag még 2011-ben került sor, ám a Guinness a jelek szerint csak most publikálta azt – talán ők maguk a világ leglassabb bürokratái címre törekednek?

Tuk-tukkal másfajta látványosságot is el lehet követni: íme egy lángszórós harci példány, az utánozhatatlan Colin Furze alkotása.

Hajmeresztő rekord egy motorizált riksával 2