Akár egymillió eurónál is többért kelhet el egy október 17-i salzburgi árverésen egy rendkívül jó állapotban fennmaradt veterán amerikai sportkocsi, az 1963-as Shelby Cobra, amellyel 52 év alatt mindössze 15 ezer kilométert tettek meg. Az meg ugyebár nem valami sok…
A Dorotheum osztrák aukciósház árverezi el a Classic Expo autókiállításon a rendkívüli ritkaságot, amely az előzetes becslések szerint 950 ezer és 1,25 millió euró közötti áron találhat gazdára. Átszámítva durván 300 millió forintért.
Az eladásra kínált Shelby Cobra 289 Mk. I. volt az első Cobra-versenyautó, amely nem piros, fekete vagy fehér színben készült, hanem a guardsman blue fantázianevű kék árnyalatban, amelyben minden további, az üzemben készülő sportkocsit gyártani terveztek.
Az autó története az első naptól kezdve jól dokumentált, kiváló állapota pedig nem utolsó sorban annak köszönhető, hogy soha nem indult versenyen.
  
A luxussportkocsi leghosszabb ideig egy Rozella Ruch nevű amerikai nő tulajdonában volt, aki 1972-ben Hawaiira költözött, és magával vitte az autót is, mindössze 7200 mérfölddel a tachométerében. A szigeteken is csak kevesebb mint 2000 mérföldet mentek vele a következő 15 évben, a tulajdonos özvegye 9159 mérfölddel adta el Kaliforniába. Az autó bő tíz éve került Németországba. 
    
A 4,7 literes, V8-as amerikai sportkocsiból mindössze 998 darab készült, teljesítménye 203 kw, azaz 275 lóerő.
MTI
(Fotó: dorotheum.com)