Új típussal gyarapodott a Toyota kanadai modellkínálata. Első ránézésre úgy tűnhet, mintha a GT86 régen várt négyajtós kiadása volna, ugyanakkor a hatalmas porszívószáj egyenesen a Lexus modelleire hajaz. Annyit mindenesetre leszögezhetünk, hogy felettébb aránytalan jószágról van szó, amely egyszerre próbál elegáns és sportos, kompakt és nagystílű lenni.

Ha aztán megnézzük oldalnézetből a kocsit, rendkívül gyanússá válik a dolog, egy pillantás a farra pedig végképp elárulja a típust: ez bizony nem is Toyota, legalábbis eredetileg nem annak született.

A kanadai importőr egy Mazda2 szedánt faragott át saját arcára, és – ki nem találnád – Yaris Sedan néven forgalmazza azt. A történetben volt még egy csavar, de európai szemmel ez nem annyira izgalmas: először ugyanis Scion iA néven volt kapható a modell – ez volna a Toyota fiatalos, megfizethető márkája.

Eszünk ágában sincs elítélni azokat a márkákat, akik emblémacserével pótolják a típuskínálatukban tátongó hézagokat, az vesse a Toyotára az első követ, akik maga nem követett el hasonlót. Nagy hirtelen nem is igen tudnánk ilyen márkát mondani.

Az viszont elvárható lett volna, hogy valami ízléseset alkossanak a drága formatervezők, ha már más tollaival ékeskednek, főleg ha az a más toll eredetileg egyébként a piac egyik legkarakteresebb modellje. Igaz, nem Kanadában: ott ugyanis nem kapható a jelenlegi Mazda2 modell. Még szép.