Számos BMW modell született a bajor gyártó közel 100 éves fennállása óta, amire rá lehet aggatni a művészi jelzőt, pláne ha versenyautóik között turkálunk, de van a német vállalatnak hivatalos Art Car gyűjteménye is, aminek első darabja idén 40 éve készült el.
Hervé Poulain, a franca autóversenyző a 480 lóerős BMW 3.0 CSL volánja mögött állt rajthoz az 1975-ös Le Mans-i 24 órás versenyen, de előtte megkérte festőművész barátját Alexander Caldert, hogy élje ki művészi kreativitását versenyautóján. Így született meg az első Art Car.
40 éves az első művészi BMW 3
Telt-múlt az idő, és a program keretében olyan híres kortárs művészek alakították át saját stílusuk alapján a BMW egyes modelljeit, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, David Hockney vagy Jeff Koons. Ezeket az autókat később a világ legnevesebb múzeumaiban állítottak ki, a Warhol-féle M1 már Magyarországon is járt.
40 éves az első művészi BMW 4
A 40 éves évforduló alkalmából a BMW világ körüli turnéra viszi a 17 egyedi autót. Az első helyszín Hongkong aztán New York, Miami, Sanghaj és így tovább.