Ha valaki belép egy autókereskedésbe, és azt mondja, csókolom, elvinnék egy ilyen BMW 730Li-t, az eladó joggal számíthat arra, hogy a vevő nem fog garasoskodni. Kivéve persze, ha csak garasok vannak nála.
Nagyjából ez történt Kínában, Henan tartomány 7,2 millió lakosú fővárosában, Csengcsouban, ahol egy bizonyos Li kisasszony kis címletű bankjegyekkel fizetett luxusautójáért. A kereskedés húsz alkalmazottja hat órán át számolta a százezer darab, gyűrött egyjüanost, majd amikor megvolt a végösszeg, a nő elővette bankkártyáját, és a különbözetet, mintegy egymillió jüant (44 millió forintot) azzal rendezte.
Ez a “fennmaradó összeg” persze jelen esetben a vételár csaknem egésze volt: Kínában a 730Li induló ára 956 ezer jüan (ld. lent), ami persze extrákkal könnyen feltornázható 25-30 százalékkal, vagy akár többel is.
20 ember 6 órán át számolta a BMW árát 3
A hölgy elmondta, hogy élelmiszer nagykereskedéssel foglalkozik, és ügyfeleinek jelentős része fizet kis címletekkel. Az egyjüanos bankókat mindig félretette azzal, hogy egyszer még jó lesz valamire. Hát jó is lett.
20 ember 6 órán át számolta a BMW árát 4
A helyében azért nem biztos, hogy ugyanebbe a kereskedésbe vinnénk szervizre az autót…