Az egész egy tonhalas szendviccsel kezdődött 15 éve. A Halálos iramban első része olyan gyorsan formálta át az autós szubkultúrát, hogy mire kijött DVD-n a film, már neon villant az autók alatt, a sportkipufogó miatt szorgosan fűrészeltük a lökhárítót, és ezrek gubbasztottak a monitor előtt a dinitrogén-oxid befecskendezés működési elvét böngészve.
Amikor bejelentették, hogy 2015-ben érkezik a sorozat hetedik része, még a fanatikus rajongók keze is a homlokukon csattant, hiszen mindenki érezte, hogy kezd kifáradni a dolog, habár az iram egyre halálosabb volt. Viszont 2013. november 30. után már tudtuk: valami olyasmi fog vászonra kerülni, amit soha nem felejtünk el.

Sodródj az árral

Ha még nem láttad a filmet, azt javaslom ürítsd ki az agyad, mielőtt beülsz a moziba, dobj el mindent, amit fizikaórán tanultál, vedd elő a Mátrixban látott “nincs kanál”-elméletet és hagyd, hogy sodorjon az ár, ami garantáltan cunamiként fog elragadni. Pörgős, látványos akciókért ezúttal sem kell a szomszédban kopogtatnia a filmnek. Ne gondolkozz a jeleneteken, ez nem az a produkció, amin napokig agyalni fogsz.
Halálos iramban 7: a film, ami miatt mindent megbocsátunk 3
A hetedik résszel pont kerül a történet végére, minden összefonódik kronológiailag, így a Tokiói hajszára is magyarázatot kapunk, amit néhány résszel ezelőtt szépen visszacsempésztek a franchise-ba. Így még azt a bődületesen elpuskázott részt is megbocsátjuk, a romantikus drifttel és a bő 30 éves középiskolás főszereplővel együtt.

Paul Walker halott, de ezt senki nem hiszi el

A 40 évesen elhunyt Paul Walker a forgatás kellős közepén szenvedett autóbalesetet, de ez nem akadályozta meg a készítőket abban, hogy befejezzék a filmet. Számítógépes animáció és testvérei léptek Brian O’Conner szerepébe, amiből a néző az égegyadta világon semmit nem vesz észre. 
Halálos iramban 7: a film, ami miatt mindent megbocsátunk 4
A CGI-Walker félelmetesen élethűre sikeredett, ami felveti a kérdést, hogy vajon meddig lesz még szüksége Hollywoodnak hús-vér színészekre? A Halálos iramban-sorozatot soha nem az Oscar-gyanús alakítások miatt szerettük – bár ebben a részben Vin Diesel magához képest brillírozik -, és most bebizonyosodott, hogy az egyszerűbb szerepeket egy számítógép is el tudja játszani, némi rásegítéssel. Nekem nem hiszed el? Majd a szemednek el fogod!

Csodaautók, csodaautók mindenhol

Természetesen a hetedik részben is komoly szerepet kapnak az autók, a történet kulcsjelenetét pedig egy igazi különlegesség adja, a Lykan Hypersport, vagyis annak replikája, ugyanis a libanoni sportautóból mindössze 7 példány készült, és átszámítva durván 750 millió forintba kerül darabja. A Dominic Torettót alakító Vin Diesel rendesen le is nullázza a vasat, kár lett volna egy eredeti példánnyal átugratni három épületen…de többet nem árulok el.
Halálos iramban 7: a film, ami miatt mindent megbocsátunk 5
Az ikerturbóval és az azokhoz párosított egy-egy intercoolerrel megbolondított 3,8 literes Porsche boxer 7100/percnél adja le 750 lóerőt, a forgatónyomaték 960 Nm 4000/percnél. Százra 2,8, kétszázra 9,4 másodperc alatt gyorsul a fenevad, a végsebesség 390 km/óra. A lámpatest LED-csíkjait tartó titánkarokba összesen 420 darab 15 karátos gyémántot ültetnek – ezek kívánságra, illetve a választott fényezéstől függően rubinra, smaragdra vagy zafírra cserélhetők. Szóval igazán méltó járgányt kapott a film, a temérdek amerikai és japán izomautóról nem is beszélve. De még egy citromsárga Ferrari 458 Italia és egy Bugatti Veyron is a tiszteletét teszi.
Halálos iramban 7: a film, ami miatt mindent megbocsátunk 6
Soha nem voltam megszállott rajongója a sorozatnak, a Furious 7 az első rész, amit moziban néztem meg, de emiatt mindent megbocsáthatunk, amit halálosan elbaltáztak az előző epizódokban, és amiért sokszor a fejünket vertük a falba. Nem arról van szó, hogy a film ne tenne tízezer méteres magasságból a gravitációra és a logikára, sőt, már-már sci-fiket megszégyenítő jelenetekkel dolgozik, de jól van az így.
Halálos iramban 7: a film, ami miatt mindent megbocsátunk 7
Az operatőri munkát külön kiemelném, hatalmas pacsi jár a stábnak, ügyesen húzzák be a nézőt a jelenetekbe, és 3D sem kell hozzá.

A marcona tuningőrültek is bőgni fognak

A Halálos iramban 7 az a film, amire mindenki úgy fog emlékezni, mint Paul Walker utolsó mozijára, a rendező James Wan pedig mindent megtett annak érdekében, hogy ezt soha ne is felejtsük el. 
Az utolsó öt percben megvillan az, amiben Hollywood mindig is verhetetlen volt, úgy szorítja a gombócot a néző torkába, hogy még a marcona tuningőrültek szemébe is könny szökik, a terem elcsendesül, nem szürcsöli senki a kólát, nem zörög a kukorica, egy fehér Supra vágtat el a naplementében, aztán stáblista. Azt tanácsolom, hogy leszegett fejjel hagyd el a mozit, ne lássa a csajod, hogy sírtál. 
Paul Walker, köszönjük…
Halálos iramban 7: a film, ami miatt mindent megbocsátunk 8