Egymillió fontot, durván 420 millió forintot érhet az a Lamborghini, amely Az olasz meló című 1969-es filmben szerepelt, és 46 év után most két brit üzletember bukkant rá.
A Lamborghini Miura P400 a film egy Alpokban forgatott jelentében lángok martalékává vált egy alagútban, majd egy buldózer kitolta onnan és a mélybe taszította. A klasszikus sportautóról sokan gondolták, hogy végképp az enyészeté lett, ám most, csaknem öt évtized után mégis előkerült, méghozzá kitűnő állapotban.
    
Iain Tyrrell brit üzletember karácsonykor kapott egy tippet a Miuráról. Lehetősége nyílt rá, hogy tüzetesen megvizsgálja, és megpróbálja hitelesíteni. “Kezdetben szkeptikus voltam, hiszen 46 éve senki sem látta. De megbízható forrásból származott az információ, tehát komolyan vettem. Nagyon James Bond-szerű volt az egész, Párizsba kellett utaznom, hogy egy titkos földalatti garázsban megvizsgáljam a kocsit” – mondta a Daily Mailnek.
Tyrrell úgy értesült, hogy Az olasz meló kérdéses jelenetéhez két autót használtak, mindkettőt az olasz gyártó biztosította a forgatáshoz. Az egyik valóban roncshalmazzá vált a jelenetben, a másik viszont sértetlenül megúszta.
420 milliót érhet a 46 év után előkerült Lamborghini 1
A Cheshire Classic Cars tulajdonosa elmondta, hogy Az olasz meló Lamborghinije a szupersportautók afféle Szent Grálja, mivel senki sem tudta, hogy mi történt vele a forgatás után. Az üzletember szerint kétség sem fér ahhoz, hogy valóban az eredeti autó került elő. Tyrrell üzlettársával, Keith Ashworthszel azt tervezi, hogy világszerte bemutatják a 3,9 literes V12-es motorral szerelt, 350 lóerős Lamborghinit, amelyet 2004-ben a Top Gear magazin “a világ legmenőbb autójának” választott.
420 milliót érhet a 46 év után előkerült Lamborghini 2
Az olasz melót Peter Collison rendezte Michael Caine, Noel Coward és Benny Hill főszereplésével. A Golden Globe-díjra jelölt akciófilmből 2003-ban felújítás is született Donald Sutherland, Mark Wahlberg és Edward Norton közreműködésével.
420 milliót érhet a 46 év után előkerült Lamborghini 3
A Miurát 1966-1973 között gyártotta a Lamborghini, és összesen 764 darab gurult ki a gyárból. A modellváltozatok közül a P400SV volt a legerősebb, 385 lóerős teljesítménnyel.