Ki gondolta volna: még az olyan kietlen vidékeken is létezik sebességi rekord, mint a Déli-sark. Két nyughatatlan lelkületű felfedező, Jason De Carteret és  Kieron Bradley még három évvel ezelőtt, 2011 decemberében hat perc híján 40 óra alatt tette meg a Patriot Hills bázistól a mágneses pólusig vezető, 1114 kilométeres utat. 
Ezzel pontosan 100 év elteltével ismételték meg Roald Amundsen útját, azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy a világhírű felfedező két hónap alatt jutott el a Déli-sarkra.
A 2011-es expedíció járművét az izlandi Arctic Trucks építette át, akik szerencsére nem tartották rossz ómennek, hogy a nevükben foglalt északi pólussal átellenben fogják bevetni járgányukat.
A 2010-es Toyota Tacoma pick-up alapjaira épülő expedíciós autó kimeríti a céljármű fogalmát. Motorja egy kompresszoros, négyliteres V6-os, 380 lóerővel, amely a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében egy több mint 1200 literes üzemanyag-tartályból táplálkozik. A jármű átépítése során különleges ötvözetre cserélték a hagyományos acél elemeket, nagyteljesítményű motorfűtést építettek be (az Antarktiszon valaha mért legmagasabb hőmérséklet mínusz 13,8 fok), az utasteret extra hőszigeteléssel látták el, négy darab kagylóülést és bukókereteket építettek be. 
Maga a futómű alapjaiban változott meg: módosították a tengelytávot, az óriási, ballonos abroncsoknak úgy csináltak helyet, hogy közben a lehető legkisebb mértékben emelték meg a karosszériát, a hátsó laprugókat böszme rugóúttal szerelt csavarrugós rendszerre cserélték, módosították a terepáttételeket, elöl és hátul pneumatikus differenciálzárakat építettek be.
A Polar Expedition Tacoma bekerülési ára 400 ezer dollár (mai árfolyamon 100 millió forint) volt, de a hozzá kapcsolódó legenda miatt ennél várhatóan jóval magasabb összegért kelhet el a január derekára ütemezett árverésen.
Aztán aki megszerezte, azt csinálhat vele, amit akar: cipelheti a gyereket az iskolába, vagy kiviheti a gazdaságba mezőgazdasági járműnek. Még egy hasonló aligha fog vele szembe jönni.
Azt olvastad, hogy egy holland hölgy traktorral jutott el a Déli-sarkra?