Őfelsége kedvenc titkos ügynöke számtalan alkalommal mentette már meg a világot, sokszor spéci autók volánja mögött ülve. Ha nem csak azokat a járműveket vesszük számításba, amit kimondottan James Bondnak építettek az MI6  (a brit titkosszolgálat) boszorkánykonyhájában, hanem azokat is amiket a 007-es használt egy-egy jelenetben, akkor igen hosszú lenne a lista.
A James Bond-kultusz kihagyhatatlan építőkockájává váltak a válogatott kütyükkel teleszórt autók, különösen az Aston Martin forrt össze a sorozattal, hiszen ezen modellek tűntek fel legtöbbször az ügynök mellett.  Egészen pontosan kilenc filmben szerepelt a brit sportautó, az 1963-as DB5 összesen öt alkalommal. Az 1964-es Goldfingerben szerepelt először Aston Martin a 007-es oldalán, akit Sir Sean Connery alakított. A választás a forgatás kezdetekor debütáló DB5-re esett, hiszen nem ártott a marketing a friss sportmodellnek, és ennek már idestova 50 éve. 
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 1
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 2

20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer

20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer

20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 11
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 12
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 13
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 14
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 15
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 16
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 17
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 18
Fotó megosztása:
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 19
A nagy sikerű rész premierének fél évszázados évfordulójának tiszteletéből készítette a James Bond filmek gyártója – az EON Productions -, azt az aranyozott DB5-ös modellt, amit a jövőhéten árvereznek el. Az aukcióból befolyt összeget az NSPCC elnevezésű, gyermekeket segítő szervezetnek utalják át.
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 20
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 21
Az 1:3 méretarányú Aston Martin karosszériája színaranyból készült, azokat a kisebb alkatrészeket, amelyeket kénytelenek voltak keményebb fémből készíteni, mind aranyba mártották később. A járgány megszólalásig megegyezik a filmben használt modellel, és nem csak ránézésre: a rendszámtábla forgatható, a távirányítású golyószórók gombnyomásra előugranak, és a hátsó golyóálló pajzsot is elő lehet varázsolni. 
Az árverés szeptember 8-án kezdődött, és egészen szeptember 17-ig lehet licitálni. A Christie’s aukciósház munkatársai szerint az aranyból készített Aston Martin DB5-ös 50 ezer fontos bevételt hoz majd, ami átszámítva, durván 20 millió forint. Az aukció keretein belül lehet licitálni az Omega által a film születésnapjára, 18 karátos aranyból készített “Seamaster Aqua” karórára, vagy Ian Fleming, Goldfinger könyvének első kiadására.