Őfelsége kedvenc titkos ügynöke számtalan alkalommal mentette már meg a világot, sokszor spéci autók volánja mögött ülve. Ha nem csak azokat a járműveket vesszük számításba, amit kimondottan James Bondnak építettek az MI6  (a brit titkosszolgálat) boszorkánykonyhájában, hanem azokat is amiket a 007-es használt egy-egy jelenetben, akkor igen hosszú lenne a lista.
A James Bond-kultusz kihagyhatatlan építőkockájává váltak a válogatott kütyükkel teleszórt autók, különösen az Aston Martin forrt össze a sorozattal, hiszen ezen modellek tűntek fel legtöbbször az ügynök mellett.  Egészen pontosan kilenc filmben szerepelt a brit sportautó, az 1963-as DB5 összesen öt alkalommal. Az 1964-es Goldfingerben szerepelt először Aston Martin a 007-es oldalán, akit Sir Sean Connery alakított. A választás a forgatás kezdetekor debütáló DB5-re esett, hiszen nem ártott a marketing a friss sportmodellnek, és ennek már idestova 50 éve. 
A nagy sikerű rész premierének fél évszázados évfordulójának tiszteletéből készítette a James Bond filmek gyártója – az EON Productions -, azt az aranyozott DB5-ös modellt, amit a jövőhéten árvereznek el. Az aukcióból befolyt összeget az NSPCC elnevezésű, gyermekeket segítő szervezetnek utalják át.
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 3
20 milliót érhet az aranyba mártott játékszer 4
Az 1:3 méretarányú Aston Martin karosszériája színaranyból készült, azokat a kisebb alkatrészeket, amelyeket kénytelenek voltak keményebb fémből készíteni, mind aranyba mártották később. A járgány megszólalásig megegyezik a filmben használt modellel, és nem csak ránézésre: a rendszámtábla forgatható, a távirányítású golyószórók gombnyomásra előugranak, és a hátsó golyóálló pajzsot is elő lehet varázsolni. 
Az árverés szeptember 8-án kezdődött, és egészen szeptember 17-ig lehet licitálni. A Christie’s aukciósház munkatársai szerint az aranyból készített Aston Martin DB5-ös 50 ezer fontos bevételt hoz majd, ami átszámítva, durván 20 millió forint. Az aukció keretein belül lehet licitálni az Omega által a film születésnapjára, 18 karátos aranyból készített “Seamaster Aqua” karórára, vagy Ian Fleming, Goldfinger könyvének első kiadására.