Az 1960-as években az oroszok a világűrbe küldték Jurij Gagarint, az Amerikai Egyesült Államok az Apollo-program keretében embert küldött a Holdra, Magyarország 21 érmet hozott haza az 1960. évi nyári olimpiai játékokról és a rockzene is új szintre lépett hazánkban olyan zenekarok megalakulásával, mint a Metro, az Omega vagy a Mini. A Woodstocki Fesztiválon pedig mindenki megnyugtató mámorban tépte a húrokat.
De a hatvanas évek jelentette az áttörést az autók számának növekedésében is, a gépkocsi-forgalom érzékelhetően növekedett a világ városaiban, és ez megmutatkozik a korabeli utcaképeken is.

Nagyvilág 

Tokyo

Tokyo

Peking

Peking

San Francisco

San Francisco

Párizs

Párizs

New York

New York

Moszkva

Moszkva

Johannesburg

Johannesburg

London

London

Mexikóváros

Mexikóváros

Magyarország

Budapest, Vörösmarty tér

Budapest, Vörösmarty tér

Magyarország, 1960

1960-ban már mintegy tizenegyezer embernek a tulajdonában volt személyautó, a gépkocsik száma pedig megközelítette az 1938-as szintet. A magánautók kereskedelmének legalizálása, az olcsóbb autók behozatala és árusítása révén bővült az autótulajdonosok köre. Nagyobb számban kerültek be közéjük az alacsonyabb társadalmi státuszt jelentő foglalkozások tagjai. 

Az autóhasználat presztízse fokozatosan szállt lejjebb egy alsó-középosztálybeli életmódot jellemző fogyasztói szintre.

Az 1960-as év jelenti tehát az áttörést az autók számának növekedésében, az autóhasználat minél szélesebb körben való elterjedésében. Nemcsak az autósok száma növekedett, az autó szimbólumrendszerében kétségkívül “társadalmi változást” hozott, hogy autóra már nemcsak a hivatali státusz révén lehetett szert tenni. Míg az 50-es években a közületi tulajdonban lévő gépkocsik aránya több mint 80% volt a magántulajdonú személygépkocsikkal szemben, addig ez az arány 1960-ra kb. 40%-ra csökkent. A kortárs források e változásoknak a tudati hatásait szemléltetik.

A gépkocsi-forgalom érzékelhetően növekedett. A szubkultúra újra virágzásnak indult. 


forrás: Majtényi György

Budapest, Blaha Lujza tér

Budapest, Blaha Lujza tér

Miskolc

Miskolc

Sopron, Várkerület

Sopron, Várkerület