Az eset Tajvanon történt, egy gyakorlatozó Apache helikopter alacsonyan repülve Longtan város egyik épületének ütközött, a törmelék pedig a közútra zuhant, nem kis meglepetést okozva az arra közlekedőknek.

Jelenleg kórházban ápolják a két pilótát, csodával határos módon nem járt halálos áldozattal a vérfagyasztó eset. Az egyik pilóta Chen Lung-chien elmondása szerint technikai hiba történt, egy hirtelen hőmérséklet-változás miatt bepárásodott a pilótakabin szélvédője, az éjjellátó rendszer pedig csődöt mondott. Így a rendkívül rossz látási viszonyok miatt már nem tudta elkerülni az ütközést. 


A tajvani légierő által frissen beszerzett, balesetet szenvedett típus egy AH-64 Apache volt. Az első öbölháborúban az Apache rendkívül sikeresen szerepelt a szövetséges áttörés kezdeti kikényszerítésében, iraki tankok és lokátorállomások tucatjait semmisítették meg, ezért mind az USA, mind szövetségesei folyamatosan jelentős számban rendszeresítették, gyártása jelenleg is folyik Forth Worth-ben.

A szomáliai események és a második iraki háború során azonban bebizonyosodott a helikopterek sebezhetősége a kézifegyverekkel szemben, mint például az RPG-7-es. Szaddám Husszein milicistái két, Kalasnyikovok összefogott tüzével földre kényszerített Longbow Apache gépet zsákmányoltak, amelyeket később kamionra rakva parádéztattak.

Az Apache kétségtelen hátrányai közé sorolható a repülőszemélyzet magas kiképzési és gyakorlási igénye, mivel a fejlett gép fedélzeti rendszerei igen sok információt továbbítanak a pilóták számára, akik emiatt nagy pszichikai terhelés alatt dolgoznak ? különösen éjszakai repüléskor, amikor fél szemüket a sisakkijelző reflexüvege takarja.

Jól kiképzett, rendszeres szimulátoros és légi gyakorlásban részt vevő személyzetek rendkívüli manőverekre képesek az Apache-csal, amely műrepülhető, bukfenc és orsózás végezhető vele. Nagyerejű hajtóművei miatt szinte korlátlanul képes lebegésből dinamikus manőverbe kezdeni, illetve magashegyi terepen is komoly fegyverterheléssel bevethető.