Az okostelefonoknak köszönhetően szinte már nincs olyan pillanata az életünknek, hogy ne lennénk folyamatosan elérhetőek, akár online is. Ami egyrészt kényelmes, olcsóbb, mintha telefonálni kellene, másrészt viszont borzasztó veszélyes is lehet. Számos felmérés és közvélemény-kutatás kimutatta, hogy bizony sokan nem tudják megállni a telefon nyomkodását még akkor sem, ha a volán mögött ülnek.
Egy 2012-es becslés szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban 3300 ember halt meg, és 421 000-en sérültek meg figyelmetlen vezetésből adódóan. Ennek a számnak a visszaszorítása érdekében az amerikai Közlekedési Minisztérium és a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal kampányvideót készített, amiben a vezetés közbeni, telefonos üzenetváltás veszélyeire próbál rávilágítani. 
Ha valaki ebből a videóból nem fog érteni, akkor ott nagy a baj!
Azt tudtátok, hogy míg elolvasunk vagy elküldünk egy rövid üzenetet az nagyjából 5 másodpercbe telik, és eközben nem nézünk az útra? Lakott területen – a megengedett sebességgel haladva -, ez durván akkora távolság mintha egy focipályán hajtanánk át hosszában, és közben becsuknánk a szemünket. “Ha a telefont nyomkodod, nem vezetsz!” – szól a jelmondat a videó végén! 
Még korábban utánanéztünk egy hazai felméréseknek is, a 2013-as statisztikából kiderül: a magyar emberek 10 százaléka nem, de 67 százaléka mobilozik vezetés közben. De a briteknél is hasonlóan komolyan veszik ezt az ügyet, és ők is elkészítették saját kampányanyagukat még tavaly. Főleg a fiatalok figyelmét szerették volna ráterelni a vezetés közbeni mobilozás veszélyeire, így ők videojáték-környezetbe ültették a információt. 
Világszerte hódit a mobiltelefonnal készített önfotó is, idegen kifejezéssel a selfie (ejtsd: szelfi), fiatalok milliói árasztják el a közösségi oldalakat ezekkel a képekkel, és sokan még akkor sem tudják megállni, hogy lőjenek egy fotót, ha épp vezetnek. 
A brit Confused.com által készített 2014-es felmérésben 2000 autós vett részt, és kiderült, hogy a 18-24 év közötti korosztály leginkább hajalmos a vezetés közbeni online tevékenységekre, ami akár az életükbe is kerülhet. A megkérdezettek kilenc százaléka elismerte, hogy nem tud ellenállni a Snapchat (üzenetküldő alkalmazás) használatának a volán mögött, míg nyolc százalékuk a Twittert, öt százalékuk pedig az Instagrammot nevezte meg autóvezetés közben is használt alkalmazásként.
A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezett autósok hét százaléka már készített “szelfit”, esetleg más fényképet autóvezetés közben. Ezt az is remekül bizonyítja, hogy az Instagramra több ezer ilyen jellegű fotó van feltöltve. 

Mi is arra kérünk titeket, hogy vezetés közben hanyagoljátok a telefonálást, a szöveges üzenteket meg pláne, nem beszélve a “szelfizésről”!

Komoly téma után nem árt a lazítás – 12 másodperc garantált röhögés. Kattints a képre!

Akár bele is halhatunk az SMS-ezésbe 1